Vabljeni na TVU - slovenski festival ućenja (2/2 strani)

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
2. Nacionalno odprtje TVU bo že enajstič zapored organizirano na lokalni ravni. Njegov gostitelj bo tokrat Pikino mesto – Velenje. Sodelavci Andragoškega zavoda Ljudske univerze (AZ LU) Velenje bodo slovesno prireditev izpeljali skupaj z ACS v petek, 13. maja, v Domu kulture Velenje. Udeležence bodo nagovorili ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak, župan mestne občine Velenje, Bojan Kontič, direktor ACS, mag. Andrej Sotošek, ter mag. Urška Bittner Pipan, predsednica organizacijskega odbora za Teden ljubiteljske kulture, saj se TVU in TLK letos ne le terminsko prekrivata, temveč tudi tesno povezujeta. Govorcem se bo pridružil tudi dr. Uroš Kuzman, matematik s smislom za humor. Osrednji del prireditve bo podelitev priznanj petim novim dobitnikom priznanj za promocijo učenja in znanja odraslih, izbranim z razpisnim postopkom konec leta 2015. Prireditev bo zaključila direktorica AZ LU Velenje, Brigita Kropušek Ranzinger. Več: http://tvu.acs.si/odprtje/2016 in v programskem listu.

3. Dobitniki priznanj za promocijo učenja in znanja odraslih
Pomemben vidik projekta TVU je že od leta 1997 naprej podeljevanje priznanj Andragoškega centra Slovenije (ACS) za izjemne učne in strokovne dosežke pri učenju odraslih oziroma (od 2009 naprej) za promocijo učenja in znanja odraslih. Med letoma 1997 in 2015 so bila podeljena 203 priznanja (več: http://tvu.acs.si/priznanja/dobitniki). Zadnjih 5 dobitnikov bomo na odprtju spoznali osebno in v video portretih.

Dobitniki priznanj oziroma ambasadorji učenja pridno sodelujejo na dogodkih TVU, saj so najprepričljivejši zagovorniki učenja. O tem priča tudi nedavni komentar ene od naših dobitnic na FB strani TVU: 'Učimo se vse življenje, zato mi TVU pomeni možnost sprejemanja znanja, ki ga podajajo strokovnjaki, in podajanje znanja, vse brez velikih stroškov. Znanje je protistrup za naše predsodke in škodljiva prepričanja. Je zdravilo proti občutku nemoči in strahu ter še mnogo, mnogo več!'

4. TVU se bo tudi letos povezoval s projektom Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih 2015–2017 (na kratko: projekt EPUO). Med drugim bomo nadgradili strateški načrt TVU, oblikovali široko strategijo ozaveščanja ter izpeljali sedem strokovnih dogodkov za spodbujanje razvoja temeljnih zmožnosti in ključnih kompetenc ranljivih ciljnih skupin odraslih.

5. Strokovna razprava na jubilejnem, 20. andragoškem kolokviju bo temeljila na rezultatih raziskave PIAAC, ki bodo znani konec junija, zato bo kolokvij izjemoma organiziran zunaj termina TVU, 27. septembra.

TVU 2016 v številkah
Na lokalni ravni bo v TVU 2016 sodelovalo nad 1.600 prirediteljev – vzgojnih in izobraževalnih organizacij (vrtcev, osnovnih in srednjih šol), ljudskih univerz, zasebnih izobraževalnih organizacij, univerz za tretje življenjsko obdobje, društev, nevladnih organizacij, interesnih skupin, knjižnic, knjigarn, glasbenih šol, muzejev, domov upokojencev, služb in uradov Zavoda za zaposlovanje, podjetij pa tudi mnogih drugih ustanov in skupin. Vsi skupaj s prireditvami v TVU seznanjajo javnost o vseprisotnosti pa tudi pomembnosti učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem zasebnem in poklicnem življenju prevzema.

Potekalo bo na tisoče izobraževalnih, promocijskih, informativno-svetovalnih, kulturnih, družabnih, športnih in drugih dogodkov po vsej državi – na podeželju, v majhnih krajih in večjih mestih, v izobraževalnih in kulturnih ustanovah, knjižnicah, knjigarnah, zdravstvenih domovih, trgovskih centrih, parkih, izložbenih oknih, na sejmiščih, reklamnih stojnicah, tržnicah, športnih igriščih in na drugih mestih, ki pritegnejo pozornost javnosti. Prireditelji TVU vabijo v računalniške, glasbene, likovne delavnice, na predavanja in razstave, omizja, tekmovanja ali izlete, gledališke in glasbene predstave, oglede kmetij, družinske pohode, nacionalne energetske poti po vsej Sloveniji, pokušine, klepete v tujih jezikih, brezplačna testiranja znanj in druge dogodke. Tudi internet in telefon sta med 'prizorišči TVU'.

Dogodki TVU 2016 so zbrani v spletnem koledarju (http://tvu.acs.si/koledar). Ta omogoča iskanje po regijah, občinah, prirediteljih, vsebini prireditev ipd., pa tudi po zgoraj opredeljenih skupnih akcijah.

Najnovejšo statistiko si oglejte na spletni strani TVU v številkah http://tvu.acs.si/koledar/v_stevilkah. V tem trenutku je koledar še v nastajanju. Ta hip vsebuje blizu 1.500 prirediteljev in nad 7.000 dogodkov.

Zanimiva pa je tudi objava Statističnega urada Slovenije, ki je ob TVU predstavil nekaj pomembnih statističnih podatkov in kazalnikov s področja izobraževanja in usposabljanja v Sloveniji. Članek je dostopen na njihovi spletni strani: http://www.stat.si/StatWeb/prikazi-novico?id=5924.
< Nazaj na začetek članka
Stran: 1 2
Morda te zanima tudi:

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame

Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje,...

Alenka Kesar predstavila knjigo Druga žena

Svojo premiero je v pravljičnem ambientu primestne vile...

Slovenija postaja starajoča se družba, zato je dodatna skrb za starejše nujna

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake mož...

Horoskop: Kaj prinaša teden?

Preberite tedenski horoskop za vsako nebesno znamenje. ...

Tedenski numeroskop: Karma bo postregla z močnimi ogledali

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Prenehanje delovanje klicnega centra BON ob vikendih in praznikih

Zaradi zmanjšanega števila klicev z 12. 9. 2020 klicni ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.