Velikonočni recept: Gnezdeca

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 1.4.2021
V prispevku boste našli odličen recept, po katerem boste lahko spekli okusna velikonočna gnezdeca.
Velikonočna gnezdeca (foto: fala)
Velikonočna gnezdeca (foto: fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Velikonočna gnezdeca

Sestavine:

1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

800 g moke

320 g mleka

100 g kisle smetane

100 g masla

70 g sladkorja

4 rumenjaki

limonina lupinica

2 mali žlički soli

 

1 jajce za premaz

 

Sladki preliv:

1 beljak

250 g mletega sladkorja

barvni sladkorčki za posip

 

Moki primešamo suho kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Vzhajano testo pregnetemo in razdelimo na tri dele, nato še vsakega na pet delov; iz vsakega spletemo en venček oziroma velikonočno gnezdece.

 

Vsak kos testa oblikujemo v daljši tanek svaljek/pramen. Tega nato prepognemo na pol in prepletemo dva konca pramena med seboj in na koncu sklenemo v venček. Venčke zložimo na pekač in jih pustimo vzhajati.

Vzhajane venčke premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico.

 

Vzhajana gnezdeca prestavimo v vročo pečico in pečemo pri 175 °C približno 20 minut, da se lepo obarvajo.

 

Pečene venčke premažemo z maslom, da se lepo zasvetijo. Če želimo, ohlajene prelijemo s sladkornim prelivom. Mleti sladkor zmešamo z beljakom, da dobimo gladko, kompaktno in počasi tekočo zmes in z njo prelijemo pletenko ter prelito posujemo z barvnimi sladkorčki.

 

VELIKA NAGRADNA IGRA - Osvojite kuhinjski robot BOSCH MUM!

KLIKNITE TUKAJ IN SODELUJTE

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Pašta fižol

Bi nekaj na žlico, a nimate ideje kaj? Predlog za enolo...

Iz Jožičine kuhinje: Torta kremšnita

Iz Jožičine kuhinje tokrat prihaja odličen recept za pr...

Iz Jožičine kuhinje: Skutin zavitek

Iz Jožičine kuhinje tokrat prihaja recept za slasten sk...

Iz Jožičine kuhinje: Zdrobove kroglice

Zdrobove kroglice so lahko drugačno, hitro in okusno ko...

Iz Jožičine kuhinje: Bananino pecivo

Slastno, sočno in mamljivo. Specite ga tudi vi, okusno ...

Velikonočni recept: Čokoladni zajci z arašidovim nadevom

Preberite recept in presenetite svoje domače s čokoladn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.