Za vsako premium kavo Meinl eno posajeno drevo v Tanzaniji

Vsak trenutek, vsak posameznik in vsak majhen korak na bolje šteje, tako kot šteje vsako drevo. In tudi vsaka kava!
V kavarnah slovenski ljubitelji kave največkrat naročimo kavo espresso. (Foto: Freepik.com)
V kavarnah slovenski ljubitelji kave največkrat naročimo kavo espresso. (Foto: Freepik.com)
V kavarnah slovenski ljubitelji kave največkrat naročimo kavo espresso. (Foto: Freepik.com) “Vsak posameznik šteje. Vsak posameznik ima svojo vlogo. Vsak posameznik prispeva k spremembam.” Dr. Jane Goodall
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Danes po vsem svetu praznujemo mednarodni dan kave - tega dišečega napitka, ki poganja naša jutra, klepete s prijatelji in trenutke sprostitve.

Ena vodilnih svetovnih pražarn kave, dunajski Julius Meinl, bo letos ta dan obeležila v sodelovanju z Inštitutom Jane Goodall Avstrija, ki bo za vsako naročilo premium kave Meinl do 31. oktobra 2021 v Tanzaniji posadil eno drevo.

Predvidevajo, da bodo uspeli posaditi kar 12.000 dreves. S pitjem kave lahko torej pomagamo tudi pri pogozdovanju.

Če to ni še en dober razlog več za skodelico odlične kave v službi, na poti domov ali s prijateljem!

 

Tako kot vsaka kava šteje vsak majhen korak na bolje

"Naš inštitut v skupnostih, ki živijo ob gozdovih in ob pomembnih habitatih šimpanzov, spodbuja kmetijsko gozdarstvo, da bi tako zmanjšali odvisnost lokalnega prebivalstva od lova in izsekavanja gozdov.

Izobražujemo jih o tem, kako vzpostaviti gozdne parcele, in jim priskrbimo sadike različnih dreves, ki obrodijo, kar prebivalcem zagotavlja vir hrane in dohodka. Več trajnostnih in donosnih majhnih podjetij pomeni boljši dostop do zdravstvene oskrbe, boljšo prehranjenost in manj stika med ljudmi in divjimi živalmi.

Zato z veseljem pričakujem mednarodni dan kave in naredili bomo vse, da bo podpora Juliusa Meinla našemu programu pogozdovanja dosegla izjemne rezultate," je povedala 87-letna Dr. Jane Goodall, ustanoviteljica Inštituta Jane Goodall in mirovna ambasadorka Združenih narodov.

Projekt pogozdovanja v Tanzaniji poleg predanosti družbeni in okoljski odgovornosti udejanja tudi osnovno filozofijo Juliusa Meinla, zaradi katere je 18,2 odstotka kave iz njihove proizvodnje pridelane na trajnosten način. Vreče iz jute, v katerih poteka transport surove (zelene) kave, popravljajo in uporabljajo, dokler je le mogoče; iščejo okolju prijaznejše načine transporta in embalažo; luščine, ki se med praženjem odlepijo od kavnih zrn, predelajo v pelete za ogrevanje; toploto, ki nastaja med praženjem kave, pa uporabljajo kot energijo za gretje in hlajenje pisarn, če naštejemo le nekaj njihovih trajnostnih praks.

"Naša filozofija je, da majhni trenutki pomenijo ogromno, da vsak trenutek, vsak posameznik in vsak majhen korak na bolje šteje, tako kot šteje vsako drevo. Pri nas je trajnost več kot beseda, zato želimo s konkretnimi dejanji in ukrepi prispevati k varovanju okolja, ohranjanju narave in izboljšanju položaja pridelovalcev kave. To je edina pot naprej," je prepričan Tomaž Milič, generalni direktor Julius Meinl Slovenija.

 

Povprečen Slovenec popije šest kilogramov kave na leto

Slovenci, ki se sicer lahko pohvalimo s približno 4.000 kavarnami, na leto spijemo v povprečju šest kilogramov kave na leto. V Evropi sicer vodijo severnjaki: Finci z 12 kilogrami kave na leto na prebivalca, Švedi z desetimi kilogrami ter Islandci in Danci z devetimi kilogrami kave na leto na prebivalca.

V kavarnah slovenski ljubitelji kave največkrat naročimo kavo espresso (od vseh kav na leto popijemo približno 330 ton Julis Meinl pražene kave), doma si pa najpogosteje kuhamo turško kavo in tudi kavo v kafetjeri.

Kava je več kot očitno nekaj, kar nas združuje vse države, saj imamo vsi prebivalci sveta tako zelo radi kavo, da prav kava zaseda drugo mesto med vsemi vrstami blaga, s katerim trgujemo. Prekaša jo samo surova nafta.

Si predstavljate življenje ali jutro brez kave? Psst, če ste odgovorili z ne, ne skrbite, niti približno niste edini. Ne pri nas, ne v svetu.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

RECEPT: Medenkoti - zdravi bonbončki za vnuke

Bi se tudi vi radi izognili negodovanju, da svoje vnučk...

Astrologija: To so pari, ki se najbolj ujemajo

Je vaše astrološko znamenje v ujemanju s partnerjevim? ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

4 najmočnejša protibolečinska zelišča iz ljudske medicine

Saj poznate tisti rek „za vsako bolezen rož'ca raste“? ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Zeljna juha za čiščenje telesa – kako jo skuhamo?

Zeljna juha za čiščenje telesa! Poznamo več vrst zelja,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.