Zeljna juha za čiščenje telesa – kako jo skuhamo?

Zeljna juha za čiščenje telesa! Poznamo več vrst zelja, pri nas so v uporabi predvsem zeleno zelje, rdeče zelje, kitajsko zelje in zeleni ohrovt. Zelje je na prodaj skozi celo leto, zato je zeljna juha za čiščenje telesa, lahko vedno pri roki.
Zdrava zeljna juha. (Foto: Karmen Valant)
Zdrava zeljna juha. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za zeljno juho, ki jo pripravimo iz surovega zelja, potrebujemo naslednje sestavine:

žlica olivnega olja
2 dkg slanine (po želji)
žlica na drobno narezane čebule
1 glava zelja
3/4 kg krompirja
3 litre kropa
sol, zelišča in začimbe po okusu
1 rumena paprika

Na olivnem olju in na drobno narezani slanini, zarumenimo čebulo. Dodamo na tanke rezance narezano surovo zelje, papriko in na kocke narezan krompir. Vse sestavine dobro prepražimo in zalijemo s kropom. Dodamo sol, poper in začimbe po okusu. Kuhamo pol ure, po želji lahko juhi dodamo žlico kisle smetane.

Preberite tudi: ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

Recept za čudežno zeljno juho: 

8 skodelic čiste zelenjavne juhe
1 čebula
3 stroki česna
4 skodelice zelja
3 korenčki
3 stebla zelene
sol in poper
1/2 čajne žličke suhega origana
1/2 čajne žličke suhe bazilike
1 velik paradižnik

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Sveže zelje narežemo na 1 cm velike kose. Korenček in zeleno očistimo in narežemo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in narežemo.

V večjem loncu segrejemo čisto zelenjavno juho, dodamo sesekljano čebulo, strt česen, narezano zelje, korenček, zeleno, narezan paradižnik s tekočino vred.

Solimo, popramo, dodamo baziliko in origano. Vse skupaj zavremo in kuhamo 20 minut, da se korenje in zelje zmehčata. Juho še toplo ponudimo!

Preberite tudi: Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Recept za postno zeljno juho:

1 zeljna glava
3 krompirji
6 dag olja 
1 žlica sesekljane čebule
česen
sol
ribana kaša iz enega jajca
zelenjavna jušna osnova
sesekljan svež peteršilj

Zeljne liste operemo, zrežemo na tanke rezance in jih skuhamo v vreli slani vodi. Kuhano zelje odcedimo. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in na listke narezan krompir.

Vse skupaj zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo do mehkega. V zeljno juho nato zakuhamo ribano kašo, preden juho postrežemo, jo potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Hujšanje Razstrupljanje Zeljna juha
Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.