Za zeljno juho, ki jo pripravimo iz surovega zelja, potrebujemo naslednje sestavine:
žlica olivnega olja
2 dkg slanine (po želji)
žlica na drobno narezane čebule
1 glava zelja
3/4 kg krompirja
3 litre kropa
sol, zelišča in začimbe po okusu
1 rumena paprika
Na olivnem olju in na drobno narezani slanini, zarumenimo čebulo. Dodamo na tanke rezance narezano surovo zelje, papriko in na kocke narezan krompir. Vse sestavine dobro prepražimo in zalijemo s kropom. Dodamo sol, poper in začimbe po okusu. Kuhamo pol ure, po želji lahko juhi dodamo žlico kisle smetane.
Recept za čudežno zeljno juho:
8 skodelic čiste zelenjavne juhe
1 čebula
3 stroki česna
4 skodelice zelja
3 korenčki
3 stebla zelene
sol in poper
1/2 čajne žličke suhega origana
1/2 čajne žličke suhe bazilike
1 velik paradižnik
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Sveže zelje narežemo na 1 cm velike kose. Korenček in zeleno očistimo in narežemo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in narežemo.
V večjem loncu segrejemo čisto zelenjavno juho, dodamo sesekljano čebulo, strt česen, narezano zelje, korenček, zeleno, narezan paradižnik s tekočino vred.
Solimo, popramo, dodamo baziliko in origano. Vse skupaj zavremo in kuhamo 20 minut, da se korenje in zelje zmehčata. Juho še toplo ponudimo!
Recept za postno zeljno juho:
1 zeljna glava
3 krompirji
6 dag olja
1 žlica sesekljane čebule
česen
sol
ribana kaša iz enega jajca
zelenjavna jušna osnova
sesekljan svež peteršilj
Zeljne liste operemo, zrežemo na tanke rezance in jih skuhamo v vreli slani vodi. Kuhano zelje odcedimo. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in na listke narezan krompir.
Vse skupaj zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo do mehkega. V zeljno juho nato zakuhamo ribano kašo, preden juho postrežemo, jo potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.