Tuji strokovnjaki za prehrano so na univerzi v Liverpoolu dokazali, da je pire krompir za naše zdravje škodljiv, medtem ko so zelene banane priporočljive.
Zelene banane tako kot polnozrnate žitarice, zelenjava, vsebujejo odporni škrob. To je najboljša oblika vlaknin, ki se počasneje absorbirajo in dajo telesu veliko energije. Četudi se škrob šteje med ogljikove hidrate, pa v zelenih bananah ne deluje tako. Ta vrsta škroba ne poviša ravni sladkorja v krvi in ne predstavlja tveganja za bolnike s sladkorno boleznijo. Strokovnjaki pa imajo še eno razveseljivo novico za vse tiste, ki želijo shujšati. Zelene banane so odlično orožje v boju z odvečnimi kilogrami, saj pospešeno topijo maščobe v telesu.
Za pire krompir pa svarijo ravno obratno. Ta naj bo čim redkeje na vaši mizi, saj je poln sladkorja. Zaradi same priprave krompirja, se sladkor dvigne za kar 35- odstotkov. To se dogaja med kuhanjem in med pripravo pire krompirja. Takrat se namreč škrob, ki je v krompirju, pretvori v sladkor. Ampak, to se ne zgodi le s krompirjem. Enako se dogaja na primer z jabolkom, če ga kuhate in zmečkate v pire.