Zakaj bi morali jesti zelene banane, pire krompirja pa nikoli več?

Ali ste vedeli, da je pire krompir za naše telo zelo škodljiv? Strokovnjaki za prehrano svarijo, da ga nikar ne jeste več!
Zelene banane so velika pomoč pri hujšanju, saj topijo maščobo. (foto: pexels.com)
Zelene banane so velika pomoč pri hujšanju, saj topijo maščobo. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tuji strokovnjaki za prehrano so na univerzi v Liverpoolu dokazali, da je pire krompir za naše zdravje škodljiv, medtem ko so zelene banane priporočljive.

Zelene banane tako kot polnozrnate žitarice, zelenjava, vsebujejo odporni škrob. To je najboljša oblika vlaknin, ki se počasneje absorbirajo in dajo telesu veliko energije. Četudi se škrob šteje med ogljikove hidrate, pa v zelenih bananah ne deluje tako. Ta vrsta škroba ne poviša ravni sladkorja v krvi in ne predstavlja tveganja za bolnike s sladkorno boleznijo. Strokovnjaki pa imajo še eno razveseljivo novico za vse tiste, ki želijo shujšati. Zelene banane so odlično orožje v boju z odvečnimi kilogrami, saj pospešeno topijo maščobe v telesu.

Za pire krompir pa svarijo ravno obratno. Ta naj bo čim redkeje na vaši mizi, saj je poln sladkorja. Zaradi same priprave krompirja, se sladkor dvigne za kar 35- odstotkov. To se dogaja med kuhanjem in med pripravo pire krompirja. Takrat se namreč škrob, ki je v krompirju, pretvori v sladkor. Ampak, to se ne zgodi le s krompirjem. Enako se dogaja na primer z jabolkom, če ga kuhate in zmečkate v pire.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prines...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Zeleni čaj in hujšanje: kaj res deluje in kaj so miti?

Zeleni čaj že dolgo velja za napitek, ki bi lahko pomag...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.