Zamrznjene pice: Iz česa so sestavljene v resnici?

Ponudba zamrznjenih pic je precej pestra in se med trgovinami razlikuje. Pri ZPS so tokrat raziskali, kakšna je cena in kvaliteta zamrznjenih pic. Kaj so ugotovili?
Imate radi pico? (foto: pexels.com)
Imate radi pico? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pica je gotovo ena izmed najbolj priljubljenih jedi. Čeprav jo imajo Italijani za svojo, jo poznajo in pripravljajo po vsem svetu. Testo, obloženo s paradižnikom in drugimi prilogami, je všeč vsem generacijam, pico imajo radi tako mladi kot starejši. V ponudbi predpripravljenih jedi pomembno mesto gotovo zasedajo tudi zamrznjene pice, ki jih pripravimo zelo enostavno in hitro. Z eno pico pokrijemo 1/3 dnevnih potreb po energiji in maščobah, močno pa presežemo dnevne potrebe po soli, zato pica zagotovo ni primerna izbira za vsak dan.

Ponudba zamrznjenih pic je precej pestra in se med trgovinami razlikuje. Po obisku vseh večjih trgovin v Ljubljani so pri Zvezi potrošnikov Slovenije v primerjalno ocenjevanje vključili osem zamrznjenih pic margerita blagovnih in trgovskih znamk. Za kilogram pice so odšteli od 2,57 do 8,73 evra.

Na picah med 13 in 23 % sira
Glavne sestavine klasične italijanske pice margerita so krušno testo, paradižnikova omaka, sir mocarela in sveža bazilika. Glede na seznam sestavin pa so pregledane pice poleg sestavin za testo in paradižnikove omake najpogosteje vsebovale še sir in začimbe. Delež sira na picah je lahko zelo različen: pregledane pice so vsebovale med 13 in 23 % sira, večinoma edamca in mocarele, na nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena.

"Sir na pici pa lahko zamenja tudi sirni pripravek , zato pred nakupom preberite seznam sestavin, saj boste le tako vedeli, katere sestavine in v kakšnih količinah vsebuje živilo, ki ga kupujete," svetuje Nika Kremić in dodaja, da boste tako izvedeli tudi, če pica vsebuje aditive: "Pice margerita, ki smo jih vključili v pregled, povečini niso imele dodanih aditivov, zato smo jih v tem pogledu ocenili z oceno zelo dobro. Le en izdelek je dobil oceno pomanjkljivo, saj je vseboval ojačevalec arome E621 (mononatrijev glutamat) in barvilo E 101 (riboflavin). Riboflavin je barvilo intenzivno rumene barve, oba aditiva pa sta nepotrebna, saj drugi izdelki kažejo, da se je dodajanju aditivov mogoče popolnoma izogniti. Ojačevalcu arome mononatrijevem glutamatu naj se izogibajo predvsem otroci in osebe, pri katerih se pojavi alergijska reakcija."

Prehranski profil – pazite pri vnosu soli
Koliko posameznega hranila vsebujejo pice, nam razkrije pogled na hranilno tabelo na embalaži. Pregled celotne slike nam pove, da so pregledane pice margerita vsebovale srednjo količino maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli (oranžna luč na semaforju) ter malo sladkorja (zelena luč). A med njimi so vseeno razlike. Skupno oceno prehranskega profila dobro je dobilo pet izdelkov, trije izdelki pa oceno povprečno, in sicer dva izdelka (Dr.Oetker in Ledo) zaradi višje vsebnosti maščobe, tretji (Tre mulini) pa zaradi višje vsebnosti soli.

Z eno pico pokrijemo 1/3 dnevnih potreb po energiji in maščobah Tako odrasla oseba kot otrok z eno pico (310 g) zadovoljita približno tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah ter petino še varne dnevne količine sladkorja, medtem ko dnevno potrebo po soli oba krepko prekoračita.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.