Zapleta se: Kaj bo s pokojninami?

Moje finance > Denar | piše: M. L. | 29.11.2019
Državni svet je izglasoval odložilni veto na interventni zakon, ki poleg omejitve stroškov za plače v javnem sektorju določa izredno uskladitev pokojnin. Kaj to pomeni za upokojence? Ali lahko ostanejo brez izrednega povišanja pokojnine?
Kaj bo s pokojninami? (foto: pexels.com)
Kaj bo s pokojninami? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Državni svet se ne strinja, da bi se pokojnine konec leta 2020 zvišale v enakem znesku za vse upokojence, izglasovali so odložilni veto in zato bo Državni zbor moral o zakonu odločati še enkrat.

Prejšnji teden je DZ prejel zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin.

Tako naj bi se pokojnine izredno uskladile decembra 2020 v primeru vsaj 2,5 odstotne gospodarske rasti v letu 2019. V tem primeru se bodo pokojnine vsem upokojencem zvišale za 6,50 evra. Če bo gospodarska rast višja, bo višja tudi uskladitev pokojnin, poročajo slovenski mediji.

Takšne uskladitve pokojnin pri nas še ni bilo
"To bo prvič v zgodovini, da se bodo pokojnine uskladile v nominalnem znesku," je opozoril državni svetnik Branko Šumenjak, ki se mu takšna rešitev ne zdi sprejemljiva.

Z uskladitvijo pokojnin v nominalnem znesku se po mnenju državnih svetnikov ruši sistemska ureditev, po kateri je višina pokojnine odvisna od dolžine vplačevanja prispevkov ter višine osnov, od katerih so bili ti plačani.

Državni svetniki so odložilni veto izglasovali soglasno z 29 glasovi za. DZ bo moral zdaj o zakonu glasovati še enkrat, vendar ga bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46. Prvič je sicer za glasovalo 56 poslancev, proti ni bil nihče.

Vlada takšne uskladitve pokojnin ne podpira
Četudi Vlada uskladitve pokojnin v enakih zneskih za vse ne podpira, pa se bo tudi pri vnovičnem glasovanju zavzela za potrditev zakona, je povedala Saša Jazbec s finančnega ministrstva. Zakon namreč daje pravno podlago za ukrepe, ki so bili na področju plač dogovorjeni s sindikati javnega sektorja, v primeru, da ne bo uveljavljen, pa bo v proračunu zmanjkalo 64 milijonov evrov.

Izredna uskladitev pokojnin v enakem znesku na predlog stranke SAB
Izredno uskladitev pokojnin v enakem znesku za vse upokojence so poslanci v zakon zapisali na predlog stranke SAB. Ta je svoj predlog utemeljevala z dejstvom, da se cene elektrike ali kruha zvišajo vsem enako - tako za tistega s 500 evrov kot tistega z 2000 evrov pokojnine.

Na današnjo odločitev državnih svetnikov so se v SAB odzvali z opozorilom, da so zanemarili pomembno razliko med redno in izredno uskladitvijo pokojnin. Pri redni uskladitvi mora osnova za povišanje res biti pokojnina, ki jo posameznik prejema, pri izredni pa to ni nujno, so zapisali. Izredna uskladitev je namreč "nekaj, kar se vlada s podporo večine poslancev DZ odloči dati prostovoljno", zato se lahko svobodno odloči, kako jo bo izplačala.

Zveza društev upokojencev dela v korist upokojencev z višjimi pokojninami?
Z izredno uskladitvijo na način, da bi vsak upokojenec prejel še dodatnih 6,50 evra več na mesec, bi po prepričanju SAB upokojencem z najnižjimi pokojninami omogočili malenkost lažje prebijanje skozi mesec. Dejstvo, da so državni svetniki odložilni veto izglasovali na pobudo Zveze društev upokojencev Slovenije, pa v stranki razumejo kot dokaz, da zveza dela v korist upokojencev z višjimi pokojninami, namesto da bi skrbela tudi za bolj ranljive med njimi.

ZDUS: Pokojnine naj se povišajo vsem za en odstotek
Namesto izredne uskladitve pokojnin, (če bo gospodarska rast najmanj 2,5%) v nominalnem znesku 6,5 evra vsakemu upokojencu, ne glede na višino pokojnine. naj se določi, da se pokojnine od 1. 12. 2020 uskladijo v višini 1% vsem upokojencem, ne glede na višino pokojnine, saj se tudi prispevki delodajalca in delavca plačujejo v pokojninsko blagajno v odstotkih, pojasnjujejo pri ZDUS.

Bodo upokojenci ostali brez vsega?

Včeraj je Alenka Bratušek iz stranke SAB tvitnila in se spraševala, ali pri ZDUS sploh vedo kaj delajo. Meni namreč, da bodo vsi upokojenci ostali brez uskladitve pokojnin, če zakon pade.

Morda te zanima tudi:

Ali je to tako težko razumeti in mi priti naproti?

Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje deluje Inštit...

Naj bodo vse generacije digitalne

Digitalna pismenost je v današnjem času izredno pomembn...

Vključitev starejših v digitalni svet

Računalniki in pametne naprave niso zgolj domena mlajši...

Kaj in kdaj prinaša 7. protikoronski zakon upokojencem?

Včeraj so v državnem zboru RS potrdili že sedmi protiko...

Učenje tujega jezika - investicija v naše možganske celice

Med ljudmi je pogosto razširjeno prepričanje, da je uče...

Upokojenci, prejeli boste solidarnostni dodatek

Sedmi protikoronski paket je sprejet in sedaj je tudi ž...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.