Fibromialgija: z gibanjem nad bolečino

Fibromialgija je bolezen, kjer so značilne kronične bolečine v mišicah, kitah in vezeh – revmatizem mehkih tkiv (in ne sklepov, kot pri artritisu). Bolečina je sprva lokalizirana, sčasoma pa se razširi po vsem telesu; značilno je tudi nihanje v njeni jakosti.
Fibromialgija: z gibanjem nad bolečino (Foto: Freepik.com)
Fibromialgija: z gibanjem nad bolečino (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Diagnostično značilne so simetrične bolečinske točke, občutek okorelosti, močna telesna utrujenost in slaba zmogljivost. Zelo pogosto pa se pojavljajo tudi motnje razpoloženja (npr. depresija in anksioznost), motnje spanja, spomina in prebave. Lahko se pojavljajo tudi glavoboli, vrtoglavica in preobčutljivost na hrup, svetlobo, itd.

Vzrok bolezni ni pojasnjen, kaže pa se povezava s hormonskimi nihanji (npr. pred in med menopavzo), stresnimi dogodki in nekaterimi okužbami. Določeni dejavniki bolezen oz. njene simptome poslabšujejo – telesna nedejavnost (tudi pretirana vadba), poškodbe, čustveni pretresi in slaba drža. Kljub temu, da se simptomi bolezni pojavljajo v mehkih tkivih, pa je vzrok bolezni zelo verjetno v centralnem živčnem sistemu. Značilno je neravnovesje med nevrotransmiterji – živčnimi prenašalci, ki skrbijo za komunikacijo med deli možganov, oziroma na splošno za prenos informacij med živčnimi celicami. Pojav depresije in motenj spanja zaradi tega nesorazmerja ni nobeno presenečenje, saj je za številne procese in funkcije (kot sta spanec, razpoloženje in kognicija) pomembno ravnovesje teh prenašalcev.

Foto: KinVital

Kako se fibromialgijo zdravi?

Načeloma ne gre za ozdravljivo bolezen, ukrepi pa so usmerjeni v lajšanje simptomov z namenom čim višje kvalitete življenja. Klasična farmakološka terapija so protibolečinska zdravila, po potrebi pa tudi uspavala in antidepresivi. Vsa ta zdravila vplivajo na ravnovesje živčnih prenašalcev (npr. serotonina) v možganih. Pristopamo pa lahko tudi nefarmakološko (brez uporabe zdravil), z raznimi postopki sproščanja mišične in psihične napetosti, kognitivno-vedenjsko terapijo in s športno vadbo – predvsem z vajami za krepitev mišične moči in vajami za krepitev srčno-žilnega sistema. Najprimernejši pristop je multidisciplinaren, kjer kombiniramo različne pristope (tako farmakološke kot nefarmakološke) in tako ciljamo na različne mehanizme, ki povzročajo bolezen oz. simptome.

PREBERITE TUDI: Bolečine v kolku – 5 najpogostejših diagnoz

Kljub določenim skupnim imenovalcem bolezni in simptomov pa ne obstaja »zlati standard zdravljenja«, ki bi bil enako učinkovit za vse bolnike.

Kot že omenjeno, je pomemben pristop k lajšanju simptomov fizična vadba, saj tudi ta vpliva na živčne prenašalce v možganih. Večini je poznan učinek dobrega počutja po vadbi, saj se takrat poviša nivo endorfinov, ki dajejo občutek ugodja. Nekaterim pa je super občutek, ker so končali z »matranjem«. Dokazano je, da redna vadba izboljšuje kvaliteto spanja in ima znaten vpliv na razpoloženje. Procesi v telesu so povezani – motnje spanja vplivajo na razpoloženje, dojemanje bolečine, regeneracijo in nasploh na kvaliteto življenja, tako da je uvedba treningov za moč in kondicijo zelo pomemben pristop k spopadanju z boleznijo. Poleg tega vadba pozitivno vpliva tudi na nivo bolečine in na občutek okorelosti.

Pomembno je, da se vadbe lotimo zmerno; da jo postopoma stopnjujemo tako v frekvenci (število vadb na teden), v času trajanja vadbe, kot v intenziteti. Zaradi motenj spanja je počasnejša tudi regeneracija telesa, kar je potrebno vzeti v zakup pri vadbi. Prevelika intenziteta vadbe vodi v enako posledico kot fizična neaktivnost – v bolečino in občutek okorelosti. Pogosto se bolečina kot posledica vadbe pojavi na začetku uvedbe fizične aktivnosti, vendar se to sčasoma izboljša, zato ne velja prehitro odnehati z vadbo zaradi poslabšanja bolečine. Poleg treninga za moč je priporočljivo tudi plavanje, kolesarjenje in hoja. Koristne pa so tudi razne raztezne vaje kot so joga in tai chi.

Foto: KinVital

Za marsikoga, ki živi s fibromialgijo, je vsak dan posebej borba. Težko se je spraviti v gibanje, ko si ujet v začarani krog in si neprespan, depresiven in te povrhu vsega vse boli, hkrati pa navzven izgleda, kot da je vse v redu. Zato se je potrebno bolezni lotiti pri izviru težav – kako živčni sistem procesira bolečino. V zanimivi raziskavi so preverjali vpliv deprivacije spanja in/ali gibanja pri zdravih odraslih in ugotovili so, da so razvili simptome, podobne fibromialgiji: povečano bolečinsko vzdražnost, depresijo in tesnobo. Še en dokaz, kako pomembna sta gibanje in primerna regeneracija za optimalno funkcijo človeškega telesa.

Če ste med bolniki s fibromialgijo – spodbujamo vas, da si poiščete kombinacijo ukrepov, ki vam bo pomagala kar najbolje izboljšati kvaliteto življenja. Lahko vam pomagamo pri fizičnem delu s strokovno uvedbo v vadbo, hkrati pa se trudimo zagotavljati tudi spodbudno in pozitivno naravnano vadbeno okolje. Vabljeni!

PREBERITE TUDI: Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

O AVTORJU ČLANKA

KinVital že več kot desetletje razvija najprodornejše metode dela na področju kineziologije, rehabilitacije poškodb in odprave bolečin. Njihovo poslanstvo predstavlja ideja, kako človeka/družbo narediti gibalno in telesno svobodne. Ekipo sestavljajo izkušeni strokovnjaki s področja kineziologije, fizioterapije in trenerstva!

Več o njih najdete na spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Fibromialgija Bolečina Gibanje
Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako izboljšamo ravnotežje in okrepimo moč (+video z vajo)?

Z leti so padci vse bolj neprijetni. Zato enostavno pot...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

TO je popolna rešitev za zaščito mavca pred vodo

Ta vodoodporna prevleka za mavec je zasnovana tako, da ...

TELOVADIMO: Vaje proti mravljinčenju, odrevenelosti in občutku težkih rok (VIDEO)

Se vam kdaj zgodi, da se ponoči zbudite in ne čutite ro...

Gibanje je pomemben del kakovostnega bivanja starejših

V začetku maja je Fakulteta za šport v sodelovanju z Ek...

5 razlogov, zakaj se vam okoli trebuha kopiči maščoba in kako se je znebiti

Se vam okoli trebuha nabira maščoba, ki se jo nikakor n...

HandyCure - revolucionarna naprava, ki lajša bolečine in proces celjenja

HandyCure je inovativna prenosna naprava za terapijo, ...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

Zakaj pride do prezgodnjega izliva in kako si pomagati (po ajurvedi)?

Prezgodnjo ejakulacijo prvenstveno povzroča poslabšana ...

"Največ zdravstvenih tegob zadene tiste, ki vstopijo v čas upokojitve nepripravljeni"

Upokojitev je izziv za psihično in fizično zdravje. Oba...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.