Zapustili bodo domove, ker se ne strinjajo s stanjem za starejše

Moje zdravje > Varna starost | piše: M. L. | 24.4.2020
Skupnost socialnih zavodov Slovenije je zaposlene v domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami pozvala, da izrazijo nestrinjanje s stanjem skrbi za starejše. Zaposleni bodo danes, 24. aprila 2020, ob 13.30 za 15 minut zapustili prostore domov oziroma zavodov. Mirno, a jasno in odločno bodo zahtevali konec samovolje pristojnih, neustreznih, nestrokovnih in nedoslednih navodil ter sistemske diskriminacije starejših.
Skupaj pokažimo, da imamo dovolj, pravijo Socialni zavodi. (foto: pexels.com)
Skupaj pokažimo, da imamo dovolj, pravijo Socialni zavodi. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"Odločevalci vztrajno zatrjujejo, da se starejšim v aktualni krizi namenja posebna pozornost ter da je dostojno in kakovostno življenje v starosti njihova prednostna naloga, a so konkretni in učinkoviti ukrepi na tem področju redki. Domovi za starejše so epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri skrbi za preprečevanje in zajezitev širjenja virusa Sars-CoV-2 pa ostali prepuščeni sami sebi," so zapisali pri Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in pozvali zaposlene v domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami, da izrazijo nestrinjanje s stanjem skrbi za starejše. Zato bodo ti danes ob 13.30 za 15 minut zapustili prostore domov oziroma zavodov. Mirno, a jasno in odločno bodo zahtevali konec samovolje pristojnih, neustreznih, nestrokovnih in nedoslednih navodil ter sistemske diskriminacije starejših.

Zaposleni bodo upoštevali vse ukrepe za preprečevanje in zajezitev okužb z virusom Sars-CoV-2. Prav tako bo poskrbljeno za zdravje, varnost in dobro počutje stanovalcev.

Socialni zavodi zahtevajo:

Takojšnjo prekinitev samovolje Ministrstva za zdravje, ki o domovih za starejše in njihovih stanovalcih odloča brez dialoga, brez upoštevanja podanih predlogov in pripomb ter dostikrat celo brez vsakega odziva nanje. Nedopustno je, da se o domovih in stanovalcih odloča brez in mimo njih, z metodo brezprizivnih ukazov. Nič o nas in naših stanovalcih brez nas! Ne bomo molčali ob prizadevanjih, da se izniči ves razvoj institucionalnega varstva starejših v Sloveniji v zadnjih letih ter da se domove pod krinko boja proti virusu preoblikuje v poceni negovalne bolnišnice.

Dosledno osamitev vseh stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 izven domov za starejše, saj ti nimajo ustreznih prostorov za izolacijo ter niso usposobljeni in registrirani za bolnišnično zdravljenje in oskrbovanje velikega števila oseb s koronavirusno boleznijo 19. Domovi za to nimajo niti ustrezne medicinske opreme niti dovolj številčnega kadra, ki bi bil v skladu z zakonodajo usposobljen za zdravljenje in oskrbo.

Ustrezno zdravljenje stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 v bolnišnicah. Z odklanjanjem sprejema v bolnišnico se stanovalcem domov za starejše krši ustavna pravica do zdravljenja in se jih potiska v diskriminatoren položaj glede na druge državljane.

Enotno in strokovno utemeljeno strategijo za preprečevanje širjenja virusa Sars-CoV-2 v domovih za starejše. Domovi za starejše se poleg vseh izzivov soočajo tudi s številnimi navodili in zahtevami pristojnih, ki se nenehno spreminjajo in ne upoštevajo najboljših domačih in tujih praks.

Takojšnjo objavo navodil za izplačilo kriznih dodatkov zaposlenim v domovih in hitro nakazilo potrebnih sredstev izvajalcem.

Pokritje vseh dodatnih stroškov, kot so stroški dela, stroški materiala in drugi stroški, ki so nastali zaradi epidemije virusa Sars-CoV-2, vsem izvajalcem institucionalnega varstva starejših v javni mreži v okviru drugega paketa interventnih ukrepov.

Spoštovanje veljavne zakonodaje in predpisov, kot sta Zakon o nalezljivih boleznih in Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje, ki določajo, da se bolnika z nalezljivimi boleznimi zaradi preprečevanja nadaljnjega širjenja bolezni osami. Kadar osamitev ni mogoča na njegovem domu, se bolnika osami v zdravstvenem zavodu, določenem za zdravljenje bolezni, ki lahko zagotovi visoko stopnjo varnosti pri preprečevanju širjenja bolezni.

Morda te zanima tudi:

Dočakali smo: Prihajajo številna sproščanja

Ponedeljek bo dan, ko bomo v Sloveniji končno deležni š...

Obveščamo: Vlada sprošča tudi te ukrepe

Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala Odlok o pren...

S ponedeljkom ponovno odprt Medicinski center Barsos

S ponedeljkom, 11. maja, začne ponovno normalno delovat...

Ti povabiš, Radenska časti

Terase in vrtovi gostinskih lokalov so z začetkom tedna...

Tedenski numeroskop: Ringa ringa raja, pohlep nam nagaja!

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

NUMEROLOGIJA: Kaj nam prinaša maj?

Maj 2020 nas opominja: preteklost se ne more ponoviti, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.