Koruza. Odlična je za zdravo malico, za zdrav prigrizek. Radi jo imajo tako otroci kot tudi odrasli, saj je zelo sladkega okusa. Lahko jo skuhate ali pa si privoščite pečeno. Dodate še ščepec soli in okusen obrok je pripravljen.
Če bi radi shujšali, pa se le s težavo odrekate sladkim jedem, potem je koruza odlična izbira za vas. Strokovnjaki za prehrano pravijo, da je lahko v veliko pomoč pri hujšanju. Koruza vas bo dobro nasitila in poskrbela, da se želodec kar nekaj časa ne bo oglašal, obenem pa je tudi nizkokalorična jed in zato si jo lahko privoščite kadar želite.
Zakaj se še splača poseči po njej?
Če jo jeste pogosto, pomaga zniževati možnost za nastanek srčne ali možganske kapi. Vsebuje namreč vitamine skupine B, ti pa krepijo našo kri in preprečujejo, da bi se mašile žile.
Ker vsebuje tudi veliko rastlinskih vlaknin, je odličen diuretik, kar pomeni, da pospešuje metabolizem, znižuje pa tudi raven nevarnega holesterola. Priporoča se jo tudi tistim, ki imajo težave z želodcem, blaži simptome čira in artritisa, prav tako pa zelo pomaga tudi, če imate težave s pekočo zgago.
Študije so dokazale, da koruza preprečuje tudi anemijo, priporočajo jo vsem tistim, ki želijo izboljšati krvno sliko in si povrniti energijo ter dobro počutje. Prav tako pa pomaga lajšati bolečine v sklepih, mišicah in kosteh, blaži znake depresije ter krepi naš živčni sistem, izboljšuje pa tudi koncentracijo in spomin in je nasploh super hrana za zdravje možganov.
Toplotna obdelava ji ne škoduje
Strokovnjaki pravijo, da tudi med kuhanjem ali pečenjem koruze ne boste uničili vseh zdravilnih snovi, ki jih vsebuje. Še vedno bo bogata za naše zdravje. Še več, s toplotno obdelavo se sproščajo številni zdravi antioksidanti, ki blagodejno vplivajo na naše telo.
Kaj še čakate? Takoj po nekaj storžev koruze in si jo privoščite še danes. Da pa bo še bolj slastna, na pojedino povabite še prijatelje ali pa vnuke.