Bezgov sok ali šabesa
Veliko je receptov o tem, kako pripraviti okusni in zdravilni bezgov sok. Mi vam ponujamo dva:
Za prvi recept potrebujete dva litra vode, pet bezgovih cvetov, šest velikih žlic sladkorja, eno žličko citronske kisline.
Vodo skuhajte, ko zavre, jo odstavite. Vanjo namočite bezgove svetove, dodajte sladkor in citronsko kislino, dobro premešajte, pokrijte in pustite 24 ur. Nato precedite in pijete.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup Za drugi recept pa potrebujete 10 litrov vode, 15 cvetov bezga, en kilogram sladkorja, dve do tri limone, zrezane na kolobarje in dva decilitra vinskega kisa.
Vse sestavine zmešate v velik lonec in pustite pokrito 24 ur. Vmes večkrat premešate. Nato precedite in pijete. Nekoč je veljalo, da je šabesa dobra, ko se pričnejo delati mehurčki. Če vam ustreza, jo lahko mešate tudi z mineralno vodo.
Bezgov sirup Za bezgov sirup potrebujete 30 bezgovih cvetov, 3 litre vode, 3 kilograme sladkorja, 3 limone in 3 škatlice citronske kisline.
Vodo in sladkor zavrete, da se sladkor stopi, ves čas mešajte. Ko se nekoliko ohladi, dodajte bezgove cvetove, na koščke narezano limono in citronsko kislino. Pustite pokrito 48 ur, nato precedite v temne steklenice, dobro zaprite in hranite na hladnem in temnem. Sirup nato mešajte z vodo po okusu.
Ocvrti bezgovi cvetovi Bezgove cvetove lahko pripravite tudi za malico. Ponujamo vam dva recepta. Prvi je povsem preprost, potrebujete nekaj bezgovih cvetov, jajca in sol.
Razžvrkljajte jajca in vanje potopite bezgove cvetove. V ponvi ogrejte nekaj olja in ocvrite bezgove cvetove z jajčkom na obeh straneh. Solite po okusu.
Za drugi recept pa potrebujete pivsko testo. Tega naredite iz decilitra piva, moke, jajca in soli. Zmešate sestavine, da dobite gladko, srednje gosto maso. Vanjo potopite bezgove cvetove in ocvrite v vročem olju.
PREBERITE TUDI: RECEPTI: 3 zdravilni čaji Bezgova marmelada Za pripravo marmelade potrebujete 50 dag bezgovih jagod, 50 dag jabolk, tri pomaranče, kilogram želirnega sladkorja.
Jabolka olupite in naribate. Pomaranče olupite in narežete na majhne koščke. Nato sadje date v skledo in premešate. Dodate še bezgove jagode in želirni sladkor. Kuhajte v loncu, dokler marmelada ne dobi želene gostote. Ves čas mešajte, da se vam ne prismodi. Kuhano marmelado shranite v steklenih kozarcih s pokrovom.