Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Bezeg bo kmalu zacvetel, iz cvetov pa lahko pripravite zdravilni in osvežilni sirup. V prispevku najdete recept, ki vas ne bo razočaral.
Pripravite okusen in zdrav bezgov sirup. (foto: Jožica Ostrožnik)
Pripravite okusen in zdrav bezgov sirup. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pripravite si:

30 velikih bezgovih cvetov
3 l vode
3 kg sladkorja
3 citronske kisline (citronke) 3 krat po 20 gr(skupaj 60 gr)
2 limoni (neškropjeni)
1 pomaranča (neškropljena)
1 pest osmukanih listov mentolove melise (limonine mete...)

Izdelava sirupa:

Vodo dajte v malo večjo posodo, jo zavrite in odstavite.Vanjo vsipajte sladkor in citronsko kislino, dobro premešajte in ohladite do polovice.Sedaj dodajte liste melise (mete...), nikakor v vročo, temveč v toplo, da se iz nje lažje izločajo eterična olja.Sedaj ohladite na sobno temperaturo in dodajte bezgove cvetove (s škarjami odstranite peclje - zeleni del), dodajte tudi kolobarje limon in pomaranče.Dobro premešajte, pokrijte s prtičem, da diha in za 24 ur (ali še kakšno več) pusite, da odstoji.

Po 24 -ih urah sirup precedite, (z gazo tudi ožmite cvetove ter kolobarje limone in pomaranče) skozi gosto cedilo ali gazo, čez lijak v steklenice (ne čisto pod vrh!!) in zaprite.

Sirup skladiščite v temnem in hladnem prostoru.Lahko ga pijete z navadno vodo.

Najboljši je z mineralno vodo.

Iz tega recepta boste dobili 4,9 l bezgovega sirupa.

Priprava steklenic:

Priporoča se steklena embalaža (ne pvc!). Steklenice temeljito umijte, osušite in jih sterilizirate na 110 stopinj 1 uro, prav tako temeljito pripravite zamaške.

Naj vas bezgov sirup prijetno osveži v vročih poletnih dneh, ki prihajajo. Pozdrav iz Jožičine kuhinje!

PREBERITE TUDI: Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.