Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Bezeg bo kmalu zacvetel, iz cvetov pa lahko pripravite zdravilni in osvežilni sirup. V prispevku najdete recept, ki vas ne bo razočaral.
Pripravite okusen in zdrav bezgov sirup. (foto: Jožica Ostrožnik)
Pripravite okusen in zdrav bezgov sirup. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pripravite si:

30 velikih bezgovih cvetov
3 l vode
3 kg sladkorja
3 citronske kisline (citronke) 3 krat po 20 gr(skupaj 60 gr)
2 limoni (neškropjeni)
1 pomaranča (neškropljena)
1 pest osmukanih listov mentolove melise (limonine mete...)

Izdelava sirupa:

Vodo dajte v malo večjo posodo, jo zavrite in odstavite.Vanjo vsipajte sladkor in citronsko kislino, dobro premešajte in ohladite do polovice.Sedaj dodajte liste melise (mete...), nikakor v vročo, temveč v toplo, da se iz nje lažje izločajo eterična olja.Sedaj ohladite na sobno temperaturo in dodajte bezgove cvetove (s škarjami odstranite peclje - zeleni del), dodajte tudi kolobarje limon in pomaranče.Dobro premešajte, pokrijte s prtičem, da diha in za 24 ur (ali še kakšno več) pusite, da odstoji.

Po 24 -ih urah sirup precedite, (z gazo tudi ožmite cvetove ter kolobarje limone in pomaranče) skozi gosto cedilo ali gazo, čez lijak v steklenice (ne čisto pod vrh!!) in zaprite.

Sirup skladiščite v temnem in hladnem prostoru.Lahko ga pijete z navadno vodo.

Najboljši je z mineralno vodo.

Iz tega recepta boste dobili 4,9 l bezgovega sirupa.

Priprava steklenic:

Priporoča se steklena embalaža (ne pvc!). Steklenice temeljito umijte, osušite in jih sterilizirate na 110 stopinj 1 uro, prav tako temeljito pripravite zamaške.

Naj vas bezgov sirup prijetno osveži v vročih poletnih dneh, ki prihajajo. Pozdrav iz Jožičine kuhinje!

PREBERITE TUDI: Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je od...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Recept za domači kruh: odličen pšenični kruh

Recept za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže...

Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Brez šunke si Velike noči ne predstavljamo, vendar ima ...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)

Japonski cheesecake ali Japanese soufflé cheesecake, je...

Recept: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Zeljna juha – kako skuhamo okusno in zdravo zeljno juho?

Zeljna juha za čiščenje telesa! Poznamo več vrst zelja,...

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.