Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Bezeg bo kmalu zacvetel, iz cvetov pa lahko pripravite zdravilni in osvežilni sirup. V prispevku najdete recept, ki vas ne bo razočaral.
Pripravite okusen in zdrav bezgov sirup. (foto: Jožica Ostrožnik)
Pripravite okusen in zdrav bezgov sirup. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pripravite si:

30 velikih bezgovih cvetov
3 l vode
3 kg sladkorja
3 citronske kisline (citronke) 3 krat po 20 gr(skupaj 60 gr)
2 limoni (neškropjeni)
1 pomaranča (neškropljena)
1 pest osmukanih listov mentolove melise (limonine mete...)

Izdelava sirupa:

Vodo dajte v malo večjo posodo, jo zavrite in odstavite.Vanjo vsipajte sladkor in citronsko kislino, dobro premešajte in ohladite do polovice.Sedaj dodajte liste melise (mete...), nikakor v vročo, temveč v toplo, da se iz nje lažje izločajo eterična olja.Sedaj ohladite na sobno temperaturo in dodajte bezgove cvetove (s škarjami odstranite peclje - zeleni del), dodajte tudi kolobarje limon in pomaranče.Dobro premešajte, pokrijte s prtičem, da diha in za 24 ur (ali še kakšno več) pusite, da odstoji.

Po 24 -ih urah sirup precedite, (z gazo tudi ožmite cvetove ter kolobarje limone in pomaranče) skozi gosto cedilo ali gazo, čez lijak v steklenice (ne čisto pod vrh!!) in zaprite.

Sirup skladiščite v temnem in hladnem prostoru.Lahko ga pijete z navadno vodo.

Najboljši je z mineralno vodo.

Iz tega recepta boste dobili 4,9 l bezgovega sirupa.

Priprava steklenic:

Priporoča se steklena embalaža (ne pvc!). Steklenice temeljito umijte, osušite in jih sterilizirate na 110 stopinj 1 uro, prav tako temeljito pripravite zamaške.

Naj vas bezgov sirup prijetno osveži v vročih poletnih dneh, ki prihajajo. Pozdrav iz Jožičine kuhinje!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: Domača tatarska omaka

Iz Jožičine kuhinje prihaja zares okusen in težko priča...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Mikroplastika tudi v slovenskih rekah!

Vzorčenje, ki je potekalo na 35 različnih slovenskih vo...

KUHALNICA: Musaka s kolerabo in sirom

Koleraba je zelenjava, ki je zelo zapostavljena, v bist...

Natečaj: Naj FALA kruh 2021

Če recept za svoj naj FALA kruh 2021 pošljete do 25. se...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.