Ajda
Čeprav iz semen meljejo moko, ajda ne spada med žita. Za čaj se uporablja posušena cvetoča rastlina.
Ajda spada med rastline z najvišjo vsebnostjo flavonoida rutozida; listi vsebujejo do 8%, cvetovi pa do 4% rutozida. Ta učinkovina je poleg drugih flavonoidov (kvercitrin, hiperozid) v največji meri odgovorna za farmakološke učinke zeli ajde.
Flavonoidi so znani naravni antioksidanti, imajo pa tudi ugodne učinke na ožilje.
V ljudski medicini se zel ajde že dolgo uporablja kot tonik za vene in kapilare. Ljudsko uporabo danes podpirajo tudi farmakološke in klinične raziskave. Na podlagi rezultatov teh raziskav lahko priporočamo pripravke zeli ajde pri lajšanju težav zaradi kroničnega venskega popuščanja oz. krčnih žil, kot so utrujene, težke noge, bolečine, krči v mečih.
Pripravke zeli ajde uporabljamo notranje - največkrat v obliki zdravilnega čaja: pripravimo poparek, tako da prelijemo eno do dve čajni žlički zeli ajde s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut; pijemo tri do štiri skodelice čaja dnevno skozi daljše časovno obdobje.
Ptičja dresen
Zel za »dobro kri«Zaradi kremenčeve kisline učinkuje ptičja dresen posebej spodbudno na nastajanje vezivnega tkiva in na izboljšanje sestave krvi. Nič manj učinkovita ni pri čiščenju krvi in pri zaustavljanju krvavitev - zelo dobro se obnese pri najrazličnejših krvavitvah, tako pri krvavitvah iz maternice, želodca, hemoroidov in pljuč. Simon Ašič pravi, da ptičja dresen zdravi zlasti pljuča, ledvice in mehur.
Čaj poveča odpornost proti gripi Čaj pripravimo kot zavretek: dve do tri žličke suhe ptičje dresni prelijemo z mrzlo vodo in segrejemo do vretja. Popijemo ga lahko tri do štiri skodelice na dan. Dr. Katja Galle-Toplak v Zdravilnih rastlinah na Slovenskem piše, da je tak čaj spomladi in jeseni zelo dober v obliki kure. Še zlasti jesenske kure s čaji, ki pospešujejo presnovo, povečajo pozimi odpornost proti nahodu in gripi. Čaj lahko uporabljamo tudi za izpiranje ran.
Vir: interna literatura Nasmeh Narave, wikipedija, Hildegarda, Marija Treben, Simon Ašič, Ivan Konzlej, Feliks Kavčič, Magdalena Metelko
Še več o zdravilnih zeliščih boste našli tukaj.