Peteršilj je ena izmed najbolj poznanih zdravilnih začimb. Na voljo je skozi vse leto, uporabljamo tako svežega kot tudi sušenega ali zamrznjenega. V mnogih trgovinah ga lahko dobite kadar koli, seveda pa je najboljši tisti, ki zraste doma.
Peteršilj uporabljamo vsi, najbrž tudi zato niti pomislimo ne, kako zdravilen je. A je prav, da se spomnimo na to zeleno rastlino, ki lahko izboljša naše zdravje ter nas ščiti pred boleznijo.
Ščiti pred rakavimi obolenji
Eterična olja, ki jih vsebuje peteršilj ščitijo pred rakom, še posebej pred rakom pljuč, so potrdili strokovnjaki. Eterična olja, ki jih vsebuje, imajo to moč, da nevtralizirajo kemijske spojine, ki so lahko nevarne za naše zdravje. Raziskave so pokazale, da je peteršilj zelo učinkovit proti strupom, ki jih vsebujejo cigareti, zato je prav, da ga redno uživajo tudi kadilci.
Bogat vir antioksidantov
Flavonidi, ki jih vsebuje peteršilj, še posebej luteolin, ki deluje proti vnetjem v telesu. nase veže svobodne radikale in tako preprečuje, da bi ti škodovali našemu telesu.
Poleg močnih antioksidantov , ki jih vsebuje, pa je peteršilj odličen vir vitaminov. Vsebuje veliko vitamina C in A.
Vitamini ščitijo naše telo pred boleznijo, tako je dokazano, da peteršilj deluje in ščiti proti raku, sladkorni bolezni, astmi, aterosklerozi, potrjujejo strokovnjaki.
Prav tako pa vitamin C deluje tudi proti vnetjem, zato je odličen za zdravljenje in lajšanje težav z artritisom. Ščiti naše telo pred virusi, krepi imunsko odpornost, preprečuje razvoj gripe, prehlada, vnetja grla in ušes.
Preprečuje raka črevesja
Peteršilj vsebuje tudi beta-karoten, močan antioksidant, ki pozitivno vpliva na naše črevesje in ga ščiti pred rakom. Omenjena zdravilna snov pa ščiti naše telo tudi pred revmo.
Krepi srce
Peteršilj vsebuje tudi folno kislino. Ta pozitivno vpliva na celo telo, še posebej veliko vlogo pa ima pri ohranjanju zdravja našega srca in ožilja. Ščiti in krepi srce ter žile, ščiti pred srčno in možgansko kapjo. Prav zato je peteršilj zelo priporočljiv tudi za vse tiste, ki imajo težave s srcem, aterosklerozo.
Ščiti pred revmo
Ker peteršilj vsebuje veliko vitamina C, je odličen borec tudi proti revmi. Raziskava, ki so jo izvedli strokovnjaki na 20 tisočih ljudeh in je bila objavljena v strokovnem mediju Annals of the Rheumatic Diseases, je pokazala, da tisti, ki jedo hrano, bogato z vitaminom C (med njimi tudi peteršilj), imajo veliko manjšo možnost, da bi zboleli za revmo.
Več kot dovolj dejstev, da ne pozabite na zeleno začimbo in peteršilj redno dodajate svojim jedem.