Zdrave kosti so zelo pomembne za normalno življenje. Sploh v tretjem življenjskem obdobju je prav, da jim posvetimo več pozornosti in jemo živila, ki jih krepijo.
Zaradi osteoporoze trpi polovica žensk, ki so starejše od 50 let ter četrtina moških, starejših od 55 let. A to lahko preprečite z vsakodnevnimi hranljivimi živili, ki vračajo vašim kostem prožnost in gostoto. Zelo pomembno je, da jeste hrano, ki je bogata z vitamini in minerali, zelo pomemben je vnos kalcija in vitamina D. brez kalcija pa se tudi vitamin D ne more absorbirati v telo, zato je pomembno, da je obeh dovolj.
Kaj torej jesti, da bodo kosti zdrave in trdne?
Zelena listnata zelenjava
Zelena listnata zelenjava je odličen vir mineralov, ki jih potrebujemo za gostoto in trdnost kosti. Vsebuje kalcij, magnezij, fosfor, železo, kalij. Največ teh mineralov pa boste našli v zelju, v ohrovtu, brokoliju, špinači, solati, koprivi.
Živila, bogata s proteini
Največ proteinov boste našli v pustem belem mesu, v ribah, siru, jajcih, mleku, mlečnih izdelkih, v fižolu, v oreščkih in semenih.
Polnovredne žitarice
Pomembne so tudi polnovredne žitarice, ki jih telo potrebuje vsakodnevno. Te preprečujejo, da bi telo proteine porabilo za energijo, s pomočjo polnovrednih žitaric se ti nalagajo v mišice. Jejte rjavi riž, amarat, proso, piro, oves, kvinojo.
Zdrave maščobe
Zdrave maščobe najdete v ribah, v oreščkih, v avokadu, jejte olive, uporabljajte kvalitetno oljčno ali bučno olje. Omega 3 maščobne kisline pa lahko dobite tudi v kapsulah in jih jeste redno vsak dan.