Zdravilna rastlina je poznana pod imenom jeruzalemska artičoka ali divji krompir, pri nas še najbolj poznana pod imenom topinambur. Ta gomoljnica je poznana v tradicionalni kitajski medicini že zelo dolgo. Uporabljajo jo kot zdravilo. Ima zelo nizko kalorijsko vrednost in zelo pozitivno vpliva na celo telo.
Jeruzalemska artičoka je bogata z vitamini in minerali, vsebuje zdrave vlaknine. Zdravi črevesje, uravnava holesterol, krepi srce in ožilje, krepi kosti in preprečuje osteoporozo, hrani mišice, preprečuje razvoj sladkorne bolezni.
Ker ne vsebuje škroba, je odlična hrana tudi za vse tiste, ki imajo sladkorno bolezen.
Uživamo lahko kuhano, pečeno ali surovo. Pripravlja se podobno kot krompir. Je odlična kot priloga ali kot glavna jed.
Iz nje lahko pripravite zelo okusno in zdravilno juho. Zanjo boste potrebovali štiri gomolje artičoke, dva korenja, peteršilj, kolerabo.
Narežite korenje in kolerabo na manjše kocke, na olju prepražite sesekljano čebulo, nato pa malce popražite korenje in kolerabo. Zalijte z vodo, dodajte sesekljan peteršilj in ostale začimbe. Dodate lahko tudi žličko paradižnikove mezge, solite po okusu. Nato pa dodajte še na kocke narezano artičoko in kuhajte do mehkega.
Ta juha je zelo zdrava, uredila vam bo prebavo, če jo boste jedli za kosilo in večerjo, pa boste z njeno pomočjo tudi zelo uspešno shujšali.