Živite življenje s smislom

Čas okrog Novega leta je primeren za malo daljše in globlje razmišljanje o našem življenju. Običajno se obrnemo v preteklo leto, ne le eno, ampak kar v preteklo obdobje. Zavedamo se, kako čas hitro beži. Ob tem pa nam misli že uhajajo v leto, ki prihaja. Enako delam tudi sama. Da pa se ne bi ujeli v konformizen vsakdanjosti, predvsem v vsakdanjo potrošniško družbo, vas vabim, da mi sledite v spodnjem teksu.
Če ne veste kaj vas v resnici veseli in nimate posebnega hobija, se spomnite, kaj ste radi počeli v otroštvu in v rani mladosti. (foto: pexels.com)
Če ne veste kaj vas v resnici veseli in nimate posebnega hobija, se spomnite, kaj ste radi počeli v otroštvu in v rani mladosti. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

1.Ne obžalujte ničesar za nazaj, oprostite, kar le lahko. Ne razmišljajte, kaj bi vse lahko storili drugače ali pa ste morda zamudili. Vprašajte se danes, sedaj, kaj lahko naredite, kaj vas danes veseli. In potem vsak dan naredite majhen korak. Vpišite se v tečaje, pridružite se skupinam. Radi plešete? Torej pojdite na tečaj plesanja. Bi radi končali šolanje? Danes ni več omejitev. Kaj znate in bi radi delili svetu? Dajte! Najpomembnejše je, da se nikoli ne prenehate učiti, nikoli.

Imejte svoje hobije, ki vas izpolnjujejo. Lahko je to delo na vrtu, čuvanje vnučkov, pa hobiji. Lahko pa so to kreativni projekti. Karkoli, kar vas notranje izpolnjuje in ob čemer se dobro počutite. Pomembno je, da vas vrača v življenje, med ljudi. Ne ostajajte v osami.

2.Ne pustite se ujeti v kulturno past, ki vam določa, kako morate preživljati svoja sedanja leta. Pogumno stopite ven iz tega. Svoj čas preživljajte tako, kot vam ustreza. Ne se ujeti v main streem razmišljanje današnjega časa, ki ljudi po 50. letu vidi le kot breme družbe. Svojega življenja ne delite na čas aktivnosti in čas upokojitve. Stopite ven iz tega. Če boste živeli polno življenje s smislom, še dolgo ne boste potrebovali socialne oskrbe.

Če ne veste kaj vas v resnici veseli in nimate posebnega hobija, se spomnite, kaj ste radi počeli v otroštvu in v rani mladosti. Pobrskajte po spominu notranjega otroka, ki še vedno prebiva v vas.

3.Če ste stari okrog 50. let je sedanji čas najboljši za nove začetke, oziroma za pričetek druge kariere ali hobija, v kateri boste našli svoj smisel bivanja. Vsako leto kasneje boste to težje uresničili. Čas v menopavzi (velja za ženske in moške, tudi moški imajo svojo menopavzo, imenuje se andropavza) daje veliko notranje moči, energije, neustrašnosti. Kot bi zajeli velik val pri surfanju in mu sledili, da vas ponese.

Nekje po 65., 70. letu starosti je socialno okolje nestimulativno. Pojavijo se dvomi, ujamemo se v konformizem. Tako vsaj opažam pri svojih starejših prijateljicah. Ni pa potrebno, da je to. Čedalje več posameznikov dokazujejo, da se da tudi drugače. Glede na to, da se življenjska doba daljša in da so današnji 60. letniki taki, kot so bili še pred leti ljudje pri 50. letu starosti, morate svoja leta gledati v perspektivi dolgoživosti. V Ameriki je populacija 100 letnikov najhitreje naraščajoča demografska skupina. Pri nas nismo daleč zadaj.

4.Berite knjige dr.Viktorja Frankla, avtorja logoterapije, to je vede, ki pomaga človeku z iskanjem njegovega smisla. Njegove misli so neprecenljive v srednjih letih in kasneje. Znanstveniki so dokazali, da so ljudje, ki živijo življenje s smislom, bolj zdravi in tudi živijo dlje. Ti ljudje ne tavajo skozi dneva v dan med trgovino, domom in televizijo. In sanjarijo o tem, kar bi lahko storili ali pa le čakajo. Kaj čakajo? Ti ljudje svoje sanje dejansko živijo. To pa ni daleč stran. Le ugasnite TV, razmislite o svojem življenju in nato naredite prvi korak. Za to ni potrebno čakati novega leta, to lahko storite že danes.

Pa srečno na novi poti.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.