Kako prepoznati pravi med?

Ponujajo nam različne vrste dražjega, cenejšega medu. Toda, kako kupiti pravega, kako vedeti, da je med naravni, brez odvečnih dodatkov in primesi? Povsem enostavno!
	Pravi med kristalizira. (foto: Freepik.com)
Pravi med kristalizira. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
»Lažni med« je enake barve in okusa, kakor pravi, narejen pa je iz gostega sladkornega sirupa z okusom po cvetlicah. V resnici ga je naredil človek, niso ga nabrale čebele, prodaja pa se kot med, ki ne kristalizira.

Pri proizvodnji nepravega medu se najpogosteje uporablja koruzni sirup in melasa. Da se iz koruznega sirupa naredi medu podobna snov, ga je potrebno segreti, zaradi tega pa nastaja hidroksimetilfurfural, to je snov, ki je lahko toksična. Njeno prisotnost lahko odkrijemo le z laboratorijskimi testi.

Umetni med proizvajajo tudi iz pravega medu, dodajo pa mu sladkor in nekatere kisline.

Med kristalizira
Eden najbolj gotovih pokazateljev, da med ni pravi, je ta, da na njem piše, da ne kristalizira. Kristalizacija je namreč popolnoma naravna stvar. Če vas moti kristalizacija medu, ga lahko nazaj v tekoče stanje spravite enostavno: segrejete ga do 45 stopinj Celzija. Te meje pa ne smete preseči, v nasprotnem bo izgubil vse zdravilne lastnosti.

Pravi med
Ko kupujete med, preberite iz česa je sestavljen. Ne sme vsebovati nobenih dodatnih sladil ali vode. Še najbolje je, da ga kupite od lokalnega čebelarja.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ne zavrzite jabolčnih olupkov, koristno jih porabite

Spadate med tiste, ki jabolka olupijo, preden jih pojed...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Kako se z vnukom pogovarjati o smrti?

Pri pogovorih o smrti ne obstajajo "pravilni" in "napač...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Tudi naši lasje se starajo: 7 pravil za mladostne lase po 40. letu

Staranje je neizogiben proces, ki prinaša mnogo nam nel...

Učinkovit nasvet, ki hitro odpravi podočnjake!

Če imate tudi vi težave s temnimi podočnjaki, če imate ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.