356 dni soustvarjanja enakosti v zdravstvu, farmaciji in medicini

Slovensko združenje poslovnih žensk v zdravstvu, farmaciji in medicini (angl. HBA Slovenija-Ljubljana) je v minulem tednu obeležilo prvo obletnico svojega obstoja, ki so jo poimenovali 356 dni navdiha in povezanosti. Ob tej priložnosti so organizirali tudi okroglo mizo na temo Timski utrip: Soustvarjamo enakost. 
Slovensko združenje poslovnih žensk v zdravstvu, farmaciji in medicini (angl. HBA Slovenija-Ljubljana) je v minulem tednu obeležilo prvo obletnico svojega obstoja. (Foto: Marko Ocepek)
Slovensko združenje poslovnih žensk v zdravstvu, farmaciji in medicini (angl. HBA Slovenija-Ljubljana) je v minulem tednu obeležilo prvo obletnico svojega obstoja. (Foto: Marko Ocepek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poslanstvo združenja HBA Slovenija - Ljubljana je kot pravijo ustvarjati okolje ter priložnosti, ki pomagajo graditi svet, kjer bodo ženske imele pomemben vpliv pri oblikovanju prihodnosti zdravja. Na dogodku, ki je potekal v idiličnem okolju Ruske dače je predsednica in ustanovna članica HBA Slovenija – Ljubljana Tinkara Pavlovčič Kapitanovič o prehojeni poti združenja povedala: »V preteklem letu smo skupaj dosegli izjemne rezultate v zelo kratkem času. Gostili smo številne dogodke, mentorirali naše člane, lansirali nove pobude, ozaveščali širšo javnost in si medsebojno pomagali pri premagovanju različnih izzivov. Povezave, ki smo jih vzpostavili, in odnosi, ki smo jih zgradili, so tisto, kar resnično dela naše združenje posebno.«

Okroglo mizo na temo enakosti žensk na vodstvenih položajih je vodila Pavlovčič Kapitanovič, v njej pa so sodelovali štirje izkušeni direktorji z dolgoletnimi vodstvenimi izkušnjami, in sicer Martina Perharič iz Medisa, Barbara Domicelj iz Microsofta Slovenija, Mohamed Hammam iz Pfizerja in Aymeric Royere iz Novartisa.

Razprava je bila bogata z idejami, izkušnjami in predstavljenimi strateškimi pristopi, za katere organizatorji verjamejo, da prispevajo in bodo prispevali k rasti bolj vključujočega in pravičnega delovnega okolja za vse. Delili so najboljše prakse, izzive, nasvete in vizije za prihodnost, v kateri pravičnost ni le težnja, temveč temelj za to, kako razmišljamo in vsakodnevno delujemo v podjetjih.

Perharič je v soočenju poudarila, da je naloga vseh nas, da razbijamo stereotipe in predsodke, ki postavljajo pod vprašaj vodstvene sposobnosti in pripravljenost žensk, ter si kljub oviram prizadevamo za napredek. Kot nasvet za vse ženske, ki dvomijo o sebi ali svojih sposobnostih je izpostavila: »Osredotočite se na svoje prednosti in strasti, ne na svoj spol. Bodite pristne, saj je pristnost ključ do uspeha. Omogoča vam, da ostanete zvesti sami sebi, medtem ko se spopadate z raznovrstnimi  izzivi. Ko smo pristni, ohranjamo svojo integriteto in koristimo celotni organizaciji.«

Foto: Marko Ocepek

Foto: Marko Ocepek

Domicelj, kot predstavnica IT podjetja, kjer v nasprotju z medicino in farmacijo na vodilnih položajih prednjačijo moški, je povedala, da se sama v stereotipno moškem svetu nikoli ni zavestno ukvarjala s svojim spolom kot oviro pri napredovanju in da je imela podporo številnih pri svoji karierni rasti, kljub temu pa imajo v Microsoftu številne programe za podporo ženskam, »Paziti moramo na odgovornost vsakega posameznika ter raznolikost in vključenost vseh.«

Hammam je prav tako poudaril pomembnost enakih možnosti za vse na vodilnih položajih, ne glede na spol, narodnost ali druge osebne karakteristike. »Raznolikost na več področjih je pojem, ki je vgrajen v naše korporativne vrednote in je jedro tega, kdo smo v Pfizerju. Osredotočamo se in vlagamo v to, da naše podjetje omogoča dobra delovna mesta za vse. Naša organizacija pri pojmih kot so raznolikost, pravičnost in vključevanje sodeluje s poslovnimi voditelji po vsem svetu, zato da bi zagotovila, da naš pristop in procesi odražajo naše ključne vrednote. Osebno sem zavezan doseganju enakosti spolov na vodstvenih položajih, olajšanju kariernih in poslovnih povezav in priložnosti ter podpori našim  talentom, da uresničijo svoj polni potencial.« Kot pomemben razlog, da ženske pogosto ne napredujejo tako hitro kot moški, Hammam vidi tudi (pre)veliko samokritičnost žensk, ki se za določeno delo prijavijo šele, ko so res 100% pripravljene, zato vse ženske vzpodbuja, da se prijavijo tudi za delovna mest,a za katera so dovolj kvalificirane ter si dovolijo nadaljnjo rast in razvoj v okviru samega delovnega mesta.

Royer je povedal, da se enakost spolov soustvarja že od vzgoje otrok naprej, kot pomemben korak vidi tudi spremembe v starševskem dopustu in enakemu prevzemanju odgovornosti moških v družinski in domači sferi.

»Izobraževanje, povezano z nezavedno pristranskostjo  je ključnega pomena, vendar moramo še naprej implementirali nekatere mehanizme kot so preglednost plač, enakopraven starševski dopust …, ki bodo imeli pomemben kratkoročni in dolgoročni učinek na delovanje organizacij. Hkrati pa moramo narediti vse, kar je v naši moči za ustavitev diskriminacije na podlagi spola.«

Združenje je ob tej priložnosti tudi podelilo pohvale in zahvale najbolj zaslužnim prostovoljkam.

Vsi delujoči v združenju so prostovoljci in za aktivnosti ne prejemajo plačila. Aktivnosti združenja so podprte z donacijami in brezplačnimi storitvami članov in/ali podpornikov Združenja, tako posameznikov kot korporativnih partnerjev.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Slovensko združenje poslovnih žensk v zdravstvu, f
Morda te zanima tudi:

Začenja se 2. Festival nabiralništva

Slovenski nabiralci tudi letos pripravljajo festival na...

Maj je mesec čebel: Mestna občina Ljubljana pripravlja pester izobraževalni program

V Ljubljani veliko pozornosti namenjajo skrbi za čebele...

Kako je razporejena višina pokojnin?

Povprečna starostna pokojnina ljudi, ki se sedaj upokoj...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Izšla je junijska revija Vzajemnost 2024

Kot pravi Zoran Jelenc, doktor pedagoških znanosti, psi...

Spoštljivo nagovarjanje starejših

O starosti in njenem doživljanju je veliko znanega, vse...

Časi visokih pokojnin so preteklost. Čim prej začnite s temi varčevalnimi navadami

Naredite plan kako zmanjšati svoje finančne obveznosti ...

Zavod Opro vabi na tri pogovorne dogodke

Preden se poslovimo za čas poletja, so v Zavodu Opro za...

Ob svetovnem dnevu multiple skleroze: Za enakovredno vključitev v življenje

»Multipla skleroza ne pomeni konca življenja, zato si v...

Finančna priprava na upokojitev: Kako se finančno pripraviti na upokojitev?

O svoji starosti je potrebno razmišljati že precej let ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.