Zeleni čaj je prava zakladnica zdravja in ni presenetljivo, da so ga v preteklosti predpisovali za zdravljenje številnih bolezni. Splošno poznano je njegovo antioksidativno delovanje. Manj znano pa je, da je do sedaj znanstveno potrjenih 124 koristnih farmakoloških lastnosti zelenega čaja, ki pomagajo pri 400 bolezenskih stanjih. Mikrohranila v zelenem čaju imajo številne koristi za človeško telo. Poglejmo, katere so največje od njih.
Izboljša splošno zdravje
Vemo, kako pomembni za varovanje zdravje in preprečevanje bolezni so antioksidanti. Zeleni čaj vsebuje veliko flavonoidov in katehinov, ki preprečujejo poškodbe celic zaradi prostih radikalov ter upočasnijo staranje kože.
Izboljša delovanje možganov
Ne samo, da nas ohranja budne, zeleni čas tudi spodbuja miselne funkcije. Poveča proženje nevronov in poveča raven nevrotransmiterjev, na primer dopamina. Vpliv zelenega čaja na možganske funkcije so raziskovali v številnih študijah , ki so potrdile, da skrajša reakcijski čas, poveča koncentracijo ter izboljša spomin. Zeleni čaj vsebuje tudi anminokislino L-teanin, ki poveča aktivnost zaviralnega nevrotransmiterja GABA. V »praksi« to pomeni zmanjševanje anksioznosti, tesnobe in depresije.
PREBERITE TUDI: Iz ljudske medicine: med in jabolčni kis v boju proti kilogramom, kašlju in slabemu počutju Pospešuje izgorevanje maščob in izboljša fizične sposobnosti Če hujšate, je zeleni čaj odlična izbira za potešitev žeje. Dokazano poveča izgorevanje maščob in pospeši metabolizem. Študije so pokazale, da zeleni čaj pri moških poveča porabo energije za štiri odstotke, oksidacijo maščob pa za 17 odstotkov. To pomeni, da selektivno poveča izgorevanje maščob v kratkem času. Zeleni čaj sicer ne vsebuje toliko kofeina kot kava, pa vseeno dovolj, da izboljša fizične zmogljivosti za 11 do 12 odstotkov.
Preprečuje razvoj raka Škoda, ki jo v telesu povzročajo prosti radikali, je eden od najpomembnejših vzrokov ne samo za raka, pač pa tudi za večino kroničnih bolezni. Prosti radikali so molekule, ki zelo hitro reagirajo z vsemi ostalimi molekulami okrog sebe. Telo se jih brani z antioksidanti: spojinami, ki »lovijo« proste radikale in preprečijo, da bi se le-ti »prilepili« na celice ter jih tako okvarili. Zeleni čaj je odlični vir antioksidantov. Študije, s katerimi so proučevali povezavo med pitjem zelenega čaja in rakavimi obolenji so pokazale, da zeleni čaj zmanjšuje tveganje za raka dojk za 22 odstotkov, tveganje za raka prostate za 48 odstotkov in tveganje za raka debelega črevesa in danke za 57 odstotkov.
Zmanjša tveganje za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen Zeleni čaj ne ščiti možganov samo v mladosti, pač pa tudi v starosti. Več raziskav je potrdilo, da gre glavna »zasluga« za to katehinom, iz ščitijo nevrone in zmanjšujejo tveganje za obe najpogostejši nevrodegenerativni bolezni: Alzheimerjevo in Parkinsonovo.
Preprečuje okužbe Zdravilne učinkovine v zelenem čaju uničujejo bakterije in zavirajo viruse, na primer virus gripe. Posebej učinkovite so pri bakterijah, ki povzročajo nastanek zobnih oblog in ki so glavni vzrok za zobno gnilobo ter bolezni ustne votline. Zelen čaj tudi zmanjša slab ustni zadah.
PREBERITE TUDI: ČRNI POPER: deluje stimulativno, pomaga pri artritisu, prebavi, prehladu in gripi... Znižuje tveganje za sladkorno bolezen Sladkorna bolezen tip 2 je bolezen, ki je v zadnjih desetletjih dosegla epidemične razsežnosti. Ima jo več kot 300 milijonov ljudi, število bolnikov pa narašča iz leta v leto. Glavni vzrok je nezdrav način življenja. Zbolevajo tudi mladi in otroci, ki lahko pričakujejo, da bodo zaradi tega umrli 10 let prezgodaj. Zeleni čaj izboljša občutljivost celic na inzulin in uravnava raven sladkorja v krvi. Pregled sedmih študij, v katere je bilo skupno zajetih več kot 286 tisoč posameznikov, je pokazala, da so imeli tisti, ki so pili zeleni čaj, za 20 do 42 odstotkov zmanjšano tveganje, da bodo zboleli za sladkorno boleznijo tip 2. Izkazalo se je tudi, da zeleni čaj že sam po sebi povzroči blago znižanje krvnega sladkorja.
Varuje pred boleznimi srca in ožilja Bolezni srca in ožilja vsako leto vzamejo več življenj kot vse ostale bolezni skupaj, čeprav jih je mogoče preprečiti z zdravim načinom življenja. Zeleni čaj vpliva na njihove ključne dejavnike tveganja: zniža raven škodljivega holesterol (LDL) in trigliceridov v krvi ter preprečuje sistemsko vnetje v žilah in s tem mašenje žil (aterosklerozo). Tveganje za bolezni srca in ožilje se tako zmanjša za neverjetnih 31 odstotkov.
Preprečuje debelost Glede na to, da zeleni čaj poveča hitrost presnove v kratkem času, je logično, da vpliva tudi na telesno težo. Študije so to potrdile: zeleni čaj v resnici pomaga pri hujšanju, še posebej učinkovit pa je pri zmanjševanju maščobnih oblog v predelu trebuha.
Zeleni čaj podaljšuje življenje Japonska raziskava, v kateri je sodelovalo 530 ljudi, je zelenemu čaju prinesla tudi sloves »podaljševalca« življenja. Izkazalo se je namreč, da so tisti, ki so ga na dan popili vsaj 5 skodelic in to navado ohranili nekaj let, živeli bistveno dlje kot tisti, ki tega niso počeli. Raziskovalci so skupino spremljali 11 let in ugotovili, da se je umrljivost zaradi kateregakoli vzroka zmanjšala za 23 odstotkov pri ženskah in za 11 odstotkov pri moških. Umrljivost zaradi bolezni srca se je pri ženska zmanjšala za 31 odstotkov, pri moških pa za 22 odstotkov. Zaradi kapi je umrlo 42 odstotkov manj žensk in 35 odstotkov manj moških.
Za konec še zanimivost: ste vedeli, da je razlika med črnim in zelenim čajem le v načinu obdelave čajnih listov in da dodatek mleka v zelenem čaju zmanjša njegove zdravilne lastnosti?
Viri:
Biogerontology
Journal of Biotechnology
Biofactors