Ali je namakanje sadja v sodo bikarbono res učinkovito pri odstranjevanju pesticidov?

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: M. T. | 17.12.2023
Nekateri trdijo, da namakanje sadja v sodi bikarboni za 15 minut pomaga sprati škodljive pesticide. Pa je to res ali je le mit? Takole pravi strokovnjak agronomije.
Soda bikarbona ima alkalen pH, ki povzroči, da kemikalije v pesticidu razpadejo na molekule, ki jih je lažje oprati, kažejo raziskave. (FOTO: Freepik.com)
Soda bikarbona ima alkalen pH, ki povzroči, da kemikalije v pesticidu razpadejo na molekule, ki jih je lažje oprati, kažejo raziskave. (FOTO: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ljudje nakupujemo z očmi in temu so se prilagodili tudi proizvajalci sadja in zelenjave, ki za lepši estetski izgled teh živil na naših policah, daljšo svežino in pravilno obliko, ki jo »zahtevamo« kupci, uporabljajo razne kemikalije in pesticide. Z uživanjem takšnega sadja in zelenjave vse to vnašamo v svoj organizem, kar pa dolgoročno ni dobro za naše zdravje. 

 

Največ pesticidov lahko vsebujejo jabolka, jagode, grozdje, borovnice, breskve in nektarine. Od zelenjave pa špinača, solata, podolgovata rdeča paprika, kumare, krompir in češnjev paradižnik.

 

Vsa kupljena živila moramo oprati pod tekočo vodo, da odstranimo nekaj teh škodljivih snovi in potem še olupiti, vendar s tem ne odstranimo vseh pesticidov, hkrati pa z olupkom zavržemo tudi mnogo koristnih snovi. Si je mogoče pri čiščenju sadja pomagati s sodo bikarbono?

 

Ekipa znanstvenikov je dokazovala, da je soda bikarbona učinkovita pri odstranjevanju pesticidov

Znanstveniki z Univerze Massachusetts v ZDA so s poskusi dokazovali, da je soda bikarbona učinkovita pri odstranjevanju pesticidov s površine sadja in zelenjave, pa tudi pesticidov, ki prodrejo v sam sadež.

V raziskavi, objavljeni v znanstvenem časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, so znanstveniki pri testiranjih uporabljali organska gala jabolka in dva pesticida – tiabendazol (fungicid, ki je zmožen prodirati skozi jabolčno lupino) in fosmet (priljubljen insekticid).

Pesticida so v dovoljenih količinah razpršili po sadežih in ju na jabolkih pustili en dan. Jabolka so nato oprali s s tremi različnimi tekočinami: z vodo iz pipe, enoodstotno raztopino sode in vode ter komercialno belilno raztopino, ki jo je odobrila Agencija za varstvo okolja Združenih držav Amerike.

 

Po petnajstih minutah pranja s sodo bikarbono so bile skoraj vse kemikalije odstranjene s površine plodov, globoko s sadežu pa jih je še nekaj ostalo. (FOTO: Freepik.com)

 

Rezultati so pokazali, da tako voda iz vodovoda kot komercialna raztopina za beljenje nista pokazali učinkovitosti pri odstranjevanju pesticidov iz jabolk tudi po pranju sadja do dveh minut.

Raztopina sode bikarbone za peko in vode - približno čajna žlička sode bikarbone na dva velika kozarca vode – pa se je izkazala za zelo učinkovito pri odpravljanju strupenih kemikalij.

Po petnajstih minutah pranja s sodo bikarbono so bile skoraj vse kemikalije odstranjene s površine plodov, globoko s sadežu pa jih je še nekaj ostalo. S sadja je soda za peko pomagala odstraniti 80 odstotkov tiabendazola, po  dodatnih dvajsetih minutah nežnega drgnjenja pa še 96 odstotkov fosmeta, ki naj bi ga bilo težje odstraniti.

 

Agronomi menijo drugače: soda ne more pomagati

Ta postopek odstranjevanja pesticidov s sodo se je zaradi svoje enostavnosti razširil in mnogi se ga s pridom poslužujejo in zagotavljajo, da dejansko deluje. Mnenje srbskih agronomov pa je popolnoma drugačno. Novica Miletić, profesor na beograjski kmetijski fakulteti, pravi, da soda bikarbona pri pranju ne more odstraniti pesticidov.

»Sadje moramo oprati. S tem speremo bakterije in pesticide, ki so na površini. Soda bikarbona ne more odstraniti pesticidov, menimo agronomi, in jaz osebno je še nisem uporabljal. Običajno pranje sadja zadostuje, da speremo pesticide na površini,« pravi Miletić.

Poleg tega je najbolj hranljivi del sadja prav v olupku in ne drži, da boste bolj »varni«, če boste jabolko olupili, navaja profesor. »Olupek je skoraj najbolj hranljiv del, res pa je, da je del pesticidov tudi v njem. Je pa bolj zdravo jesti jabolko z olupkom, kot olupljeno,« sklene Miletić.

 

Koristni nasveti

Kljub nasprotnemu mnenju agronomov, je umivanje sadje in zelenjave s sodo bikarbono zelo priporočljivo. Sadje in zelenjavo le namočite v vodi, kjer je raztopljena soda bikarbona in nato splaknite z navadno vodo. Soda bikarbona ima namreč alkalen pH, ki povzroči, da kemikalije v pesticidu razpadejo na molekule, ki jih je lažje oprati, kažejo raziskave.

Pri odstranjevanju pesticidov naj bi pomagala tudi raztopina kisa in vode. V liter vode dodajte skodelico kisa za vlaganje in namočite v to kopel sadje ter zelenjavo. Pustite delovati eno uro.

Učinkovito je baje tudi namakanje v vodni kopeli z dodatkom limoninega soka in sode bikarbone. V liter vode vlijte sok polovice limone, dodajte tri žlice sode bikarbone in premešajte. V to raztopino potopite sadje in zelenjavo ter pustite delovati 20 minut. Nato izperite s tekočo vodo.

Če želite zmanjšati količino zaužitih pesticidov, pa je še vedno najbolje, da uživate ekološko pridelano sadje in zelenjavo, kjer po pravilih pesticidov ne smejo uporabljati. Sicer pa se je dobro izogibati pridelkom, ki prihajajo iz daljnih krajev, saj je zelo verjetno, da so jih zaradi dolgega potovanja obdelali še z dodatnimi kemikalijami.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.