Ali ogljikovi hidrati redijo ali ne?

Ogljikovi hidrati so dostopni povsod, zelo so okusni, poceni, jemo jih lahko pri vsakem obroku. Toda veliko ljudi meni, da so prav ti glavni krivec za debelost. Pa res redijo?
Redimo se zaradi prevelike količine hrane. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Redimo se zaradi prevelike količine hrane. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ogljikovi hidrati so povsem po krivem označeni za živila, ki naj bi povzročala debelost. Tako, kot so nekoč menili, da redijo živalske maščobe in dokazali, da to ni res, se danes dogaja z ogljikovimi hidrati. Ti so dostopni na vsakem koraku, poceni so, pa še zelo okusni. Veliko ljudi si obroka brez njih ne zna predstavljati.

Ogljikove hidrate naše telo potrebuje za energijo, ki je njegova osnovna in najbolj važna naloga. Brez energije telo ne more funkcionirati. Težava pa nastane takrat, ko v telo vnašamo preveč ogljikovih hidratov. Takrat se pričnejo nalagati, saj telo ne porabi vseh za proizvodnjo energije. Zato razlog tiči drugje. Ne redimo se zaradi ogljikovih hidratov, ampak zaradi prevelikega dnevnega vnosa le teh.

Od česa se redimo?
Niti od maščob, niti od ogljikovih hidratov. Zakaj se potem redimo? Zaradi prevelike količine hrane. Dejstvo je, da jemo preveč. Naši obroki so veliki, naše telo ne porabi vse hrane, zato jo shranjuje v obliki maščobe. Če pa jemo manjše obroke, če naše telo porabi vse kalorije za energijo, za svoje delovanje, se ne bomo zredili. Siti bomo, imeli bomo dovolj energije, to pa je tudi vse. Zato je najbolj zdravo hujšanje takšno, ki vsebuje mešano prehrano, a v zmernih količinah.
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

Katera vrtna opravila nas čakajo v mesecu marcu?

Dragi vrtičkarji, so vas že začeli srbeti prsti in koma...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.