Ali ogljikovi hidrati redijo ali ne?

Ogljikovi hidrati so dostopni povsod, zelo so okusni, poceni, jemo jih lahko pri vsakem obroku. Toda veliko ljudi meni, da so prav ti glavni krivec za debelost. Pa res redijo?
Redimo se zaradi prevelike količine hrane. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Redimo se zaradi prevelike količine hrane. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ogljikovi hidrati so povsem po krivem označeni za živila, ki naj bi povzročala debelost. Tako, kot so nekoč menili, da redijo živalske maščobe in dokazali, da to ni res, se danes dogaja z ogljikovimi hidrati. Ti so dostopni na vsakem koraku, poceni so, pa še zelo okusni. Veliko ljudi si obroka brez njih ne zna predstavljati.

Ogljikove hidrate naše telo potrebuje za energijo, ki je njegova osnovna in najbolj važna naloga. Brez energije telo ne more funkcionirati. Težava pa nastane takrat, ko v telo vnašamo preveč ogljikovih hidratov. Takrat se pričnejo nalagati, saj telo ne porabi vseh za proizvodnjo energije. Zato razlog tiči drugje. Ne redimo se zaradi ogljikovih hidratov, ampak zaradi prevelikega dnevnega vnosa le teh.

Od česa se redimo?
Niti od maščob, niti od ogljikovih hidratov. Zakaj se potem redimo? Zaradi prevelike količine hrane. Dejstvo je, da jemo preveč. Naši obroki so veliki, naše telo ne porabi vse hrane, zato jo shranjuje v obliki maščobe. Če pa jemo manjše obroke, če naše telo porabi vse kalorije za energijo, za svoje delovanje, se ne bomo zredili. Siti bomo, imeli bomo dovolj energije, to pa je tudi vse. Zato je najbolj zdravo hujšanje takšno, ki vsebuje mešano prehrano, a v zmernih količinah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.