Čaj iz trobentic in vijolic: Zdravi in čisti dihala, krepi srce in ledvice

Trobentice in vijolice so prve znanilke pomladi. So užitne, pripravite jih lahko v solati, iz njih lahko skuhate zdravilni čaj.
Iz trobentic in vijolic lahko pripravite zdravilni čaj. (foto: pexels.com)
Iz trobentic in vijolic lahko pripravite zdravilni čaj. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Trobentice lahko uporabimo v kulinariki, kot prijetno popestritev solatam. Cvetovi imajo prijeten vonj in okus po medu.

Nabiramo lahko celo rastlino. V listih je veliko vitamina C. Na hitro jo posušimo in spravimo v ne preveč zaprto posodo.

Sicer pa se čaj trobentice uporablja v zdravilne namene.
Dve žlički suhih cvetov poparimo s 3 dcl vrele vode in pustimo 10 minut. Pijemo nesladkano ali dodamo med. Čaj bo iz telesa odplaknil vso "nesnago", ki se je nabirala tekom zime. Pomaga lajšati kašelj, blaži bronhitis, preprečuje nastanek pljučnice ali jo blaži. Čisti dihala, kri, ledvice in sečila. Deluje odvajalno. Vas mučijo živčni glavoboli in nespečnost, popijte čaj trobentice. Krepi srce in živce.

Cvet vijolice moramo posušiti na hitro, sicer počrni in izgubi vse zdravilne učinke. Čaj je za dihala, pomaga pri izkašljevanju, sploh pri oslovskem kašlju. Priporoča se pri vnetem grlu in bronhitisu - grgranje. Vijolica je tudi v pomoč pri lajšanju težke sape, čisti kri in tako posredno pomaga proti kožnim boleznim. S čajen vijolice si lahko tudi izmivamo kožo. Čaj cele vijolice (listi, cvet, korenina) nam pomaga pri zdravljenju vnetih ledvic. Iz dišeče vijolice lahko naredimo tudi sirup (nespečnost, sluz iz pljuč, krepi srce).

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Živilo, ki preprečuje vnetje grla, zdravi prehlad, odvaja odvečno vodo iz telesa ...

Del te zdravilne zelenjave največkrat zavržemo in se ni...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.