Če zajtrkujete, se ne boste zredili

Raziskave dokazujejo, da tisti, ki zajtrkuje, kasneje poje manj kot tisti, ki ne zajtrkuje. Raziskave tudi kažejo, da tisti, ki zajtrkuje ni pretežak, in ima normalen ITM (sistematičen pregled 17-ih študij na 55.000 Evropejcih). Študije tudi kažejo, da je tisti, ki zajtrkuje bolj produktiven, se lažje uči in nauči, ima boljši spomin, je bolj kreativen.
Začnite dan z zdravim zajtrkom. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Začnite dan z zdravim zajtrkom. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zajtrk je prvi obrok v dnevu, ki ga pojemo po skoraj 11 urnem nočnem “postu”. Zato ne preseneča, da je zajtrk najpomembnejši del dnevnega prehranjevanja po besedah strokovnjakov, medtem ko laiki radi pripomnijo, da prazna vreča pač ne stoji pokonci. Kljub temu pa še vedno okoli 30 % Evropejcev, pa tudi Slovencev ne zajtrkuje. Številni popijejo le kavo ali čaj in tako brez prepotrebnega “goriva” pričnejo dan, so zapisali na spetni strani ZPS.

Raziskave dokazujejo, da tisti, ki zajtrkuje, kasneje poje manj kot tisti, ki ne zajtrkuje. Raziskave tudi kažejo, da tisti, ki zajtrkuje ni pretežak, in ima normalen ITM (sistematičen pregled 17-ih študij na 55.000 Evropejcih). Študije tudi kažejo, da je tisti, ki zajtrkuje bolj produktiven, se lažje uči in nauči, ima boljši spomin, je bolj kreativen.

Energijska podlaga za uspešen začetek dneva
Zajtrk je torej eden od treh glavnih obrokov dneva, požene na delo ves naš prebavni sistem in našemu telesu da energijo ter hranila za nekaj ur – vsaj do kosila.

Glavna sestavina zajtrka naj bodo kompleksni ogljikovi hidrati, z nekaj beljkovinskih živil in malo maščob ter seveda dosti vlaknin in čim manj enostavnih sladkorjev, kot so na primer namizni sladkor, glukoza, fruktoza, dekstroza itd. Energijsko naj zajtrk prispeva vsaj 25 % dnevne energije. Za zmerno aktivnega študenta, dijaka do 25 let to pomeni okoli 600 kcal.

Kakovosten zajtrk je kombinacija mleka ali mlečnih izdelkov (jogurt, namazi) kot vir beljakovin ter kalcija, polnozrnate žitarice, kruh, kaše, kosmiči, kot vir kompleksnih ogljikovih hidratov in vlaknin ter sadje, sveže ali suho kot vir prehrambnih vlaknin, vitaminov in mineralov in sladkorja. Včasih pa si lahko privoščimo tudi jajca, zelenjavo in meso.

Zveza potrošnikov Slovenije za zdrav zajtrk svetuje:
Začnimo s kozarcem (2 dcl) mlačne vode.
Dva kosa rženega polnozrnatega kruha ali pa 3-5 žlic ovsenih, rženih ali ječmenovi kosmičev (kuhanih ali namočenih).
Dodamo kozarec navadnega jogurta (2 dcl) ali tri žlice skute oziroma mlečnega namaza.
Včasih si lahko tudi spečemo ali skuhamo jajčka.
Jabolko ali hruška.
Nekajkrat tedensko dodajmo še majhno pest oreščkov.
Kavica ali čaj.
Zajtrk pojejmo, prežvečimo, da spodbudimo prebavne sokove za zdrav in prijeten in ustvarjalen dan.


Živila, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin, dajejo dolgotrajen občutek sitosti. Po uživanju takih živil tudi ne čutimo "utrujenosti", saj se raven glukoze (krvnega sladkorja) v krvi povečuje počasi. Poleg tega prehranske vlaknine zmanjšujejo energijsko gostoto hrane, saj nimajo izkoristljive energijske vrednosti.
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

Katera vrtna opravila nas čakajo v mesecu marcu?

Dragi vrtičkarji, so vas že začeli srbeti prsti in koma...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.