Center za lajšanje in odpravljanje inkontinence

Aktualno > Zanimivosti | piše: Uredništvo | 14.9.2013
Na današnji dan, 14. septembra, je svetovni dan inkontinence. Za to nadležno bolezen sedaj obstaja popolnoma neinvazivna, neboleča in za kar 90 odstotkov uspešna metoda zdravljenja, to je transpelvična magnetna stimulacija mišic medeničnega dna.
Inkontinenca je bolezen, ki je najpogostejša pri starejših. (foto: www.123rf.com)
Inkontinenca je bolezen, ki je najpogostejša pri starejših. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
O inkontinenci in njenem zdravljenju je spregovorila Sonja Ukmar, dr. med., spec. spl. med.: "Ob svetovnem dnevu inkontinence bi rada opozorila na problem, ki je za marsikoga pri nas še vedno 'tabu tema'. O tem neradi govorimo z zdravnikom, kaj šele s partnerjem ali prijatelji. Več kot 70 odstotkov ljudi o tem ne spregovori.

Za inkontinenco trpijo prebivalci različnih starostnih skupin, tako moški kot ženske, in še zdaleč ne le matere velikega števila otrok ter starostniki. 20 do 30 odstotkov je mlajših žensk po porodu, v srednjem starostnem obdobju je inkontinentnih 30 do 40 odstotkov, med starejšimi pa je inkontinentnih več kot 50 odstotkov.

Resen problem, ki vodi v socialno osamitev – izogibamo se potovanjem, druženjem, spolnemu življenju, bojimo se, da smrdimo kljub umivanju ...

Nenazadnje so vložki tudi finančno breme!
Moja želja in namen je, da z odprtjem centra Zdravje vsem razbijemo tabuje in spregovorimo o težavi, ki jo lahko zdravimo in pozdravimo, obenem pa se ne odločamo za operativne posege, okrevanje po operacijah in brazgotine, ki ostanejo na naših telesih, če lahko težave rešimo neinvazivno ter z ozdravljenjem – z močnimi mišicami medeničnega dna tako pri komaj nakazani bolezni kot pri težkih bolnikih, ki uhajanja urina ne morejo več nadzorovati."

Ginekolog as. dr. Leon Meglič je povedal, da se pri njem v ambulanti za težavami z uhajanjem urina pritoži 30 do 40 odstotkov žensk. Pravi, da je starejšim generacijam o tem nerodno govoriti, mlajše pa nimajo večjih težav s tem. Najpogostejši vzroki za ohlapnost mišic medeničnega dna so: prirojena slabost vezivnega tkiva, težko delo, številne nosečnosti, urgentna urinska inkontinenca, katere vzrok je motnja v prenosu živčnih impulzov iz možganov do mišice mehurja - detruzorja.

Opozarja, da so uspehi zdravljenja boljši, če začnemo zdraviti, preden je stresna urinska inkontinenca že močno razvita. Tako se operaciji lahko izognemo ali pa jo vsaj odložimo za več let, zdravljenje pa začnemo z neinvazivnimi metodami, kot so lasersko zdravljenje nožnice, magnetni stol in elektrostimulacija mišic medeničnega dna.

Vodja projekta postavitve Pelvi Centrov po Sloveniji Andrej Sekirnik je povedal: "Pelvi centre želimo postaviti po vsej Sloveniji, saj predstavljajo učinkovito alternativno neinvazivno metodo za lajšanje in odpravljanja stresne, urgentne in mešane inkontinence s pomočjo t. i. transpelvične magnetne stimulacije mišic medeničnega dna tako pri ženskah kot pri moških. Po domače povedano: gre za 'fitnes napravo' za avtomatično izvajanje t. i. keglovih vaj.

Terapija traja 20 minut, pacient pa pri tem sedi popolnoma oblečen. Je neboleča in učinkovita terapija, ki ima tudi številne pozitivne 'stranske' učinke: poleg tega, da se učinkovito spopada z inkontinenco (90 odstotni uspeh), se pri ženskah zmanjša ali popolnoma odpravi celulit, poveča se libido, poveča se zmožnost doseganja orgazma ter prenehajo bolečine v križu. Pri moških pa se poveča zmožnost zadrževanja urina in izliva ter rešuje težave z impotenco.

Pelvi center je tudi več kot samo terapija za inkontinenco, saj poleg TPM-terapije vsebuje tudi svetlobno lux terapijo, kvantno resonančno terapijo pulzirajočega magnetnega polja ter kisikovo terapijo. Vsaka od teh posebej pripomore, da se pacient počuti čimbolj sproščeno in da ima transpelvična magnetna terapija TPM čim večji učinek na jačanje mišic medeničnega dna.

Ker se zavedamo, da je inkontinenca zelo pereč problem tudi pri nas, želimo to alternativno metodo narediti dosegljivo čim večjemu številu pacientov. Ker gre za krepitev mišic, kjer se z vsako terapijo mišice nekoliko okrepijo, in ker je priporočljivo izvesti terapijo 16 obiskov, je pri tem pomembna tudi oddaljenost posameznega Pelvi centra od bolnikovega doma. V tej luči jih želimo postaviti po Sloveniji tako, da oddaljenost za nikogar ne bo ovira.

V naši želji, da približamo avtomatizirano vadbo mišic medeničnega dna s pomočjo magnetne stimulacije oziroma inervacije, smo ugotovili, da podjetje QRS-International na tem področju ponuja največ, saj je 'standardno' terapijo bistveno izboljšalo in nadgradilo. Podjetje QRS je na trgu že več kot 20 let in je poznano predvsem po tehnologiji kvantne resonančne magnetne terapije za osebno rabo. Gre za t. i. QRS 101 sistem, ki je najbolje prodajani in raziskan sistem na svetu."

Zakaj so mišice medeničnega dna pomembne za naše vsesplošno zdravje in počutje?
"Trenutno potekajo raziskave, ki merijo učinkovitost absorbcije mineralov v kosteh v povezavi z aktivnostjo mišic medeničnega dna. Izkazalo se je, da imajo osebe, ki imajo simptome inkontinence, ponavadi tudi težave z osteoporozo. Če bo raziskava pokazala povezanost teh dveh indikaciji, bomo lahko terapijo izvajali tudi v povezavi z osteoporoznimi bolniki.

Nekateri menijo, da so mišice medeničnega dna temelj našega zdravja, saj držijo notranje organe pred gravitacijo. So kot nekakšen trampolin. Če ta trampolin izgubi svojo funkcijo, pride do pojava inkontinence, splošnega nezadovoljstva ter številnih drugih težav, ki so s tem povezane. Zanimivo je to, da v vzhodnih kulturah učijo izvajanja keglovih vaj že dečke in deklice, stare 10 let. Ker so poznani po številnih rojstvih, je to zanje normalna preventiva', in res – ženske tudi po 10 porodih nimajo težav z uhajanjem urina,"
je zaključil Sekirnik.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.