Decembrski recept: Parklji

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 29.11.2017
Bliža se december, z njim pa prihaja tudi sv. Miklavž, ki s sabo pripelje parklje. Presenetite letos kar z domačimi!
Okusni parklji (foto: Fala)
Okusni parklji (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Miklavževi parklji
Zanje boste potrebovali:

1 kocka kvasa Fala
70 dag moke
4 dl mleka
10 dag kisle smetane
5 dag sladkorja
2 rumenjaka
1 jajce
2 mali žlički soli

Okras:
rozine
semena buče ali suhe slive
stepeno jajce

V toplem mleku raztopimo kvas Fala. V posodo damo vse ostale sestavine in prilijemo raztopljeni kvas. Zamešamo kvašeno testo, najprej počasi, zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, ga pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pomokan pult, ga pregnetemo, razrežemo na manjše kose in pustimo nekaj minut počivati. Zatem vsak košček v rokah oblikujemo v malo debelejši svaljek. Z robom dlani krepko stisnemo na gornji četrtini svaljka, ki naj razdeli glavo od telesa, z nožem zarežemo spodnji del na pol po dolgem in oblikujemo nogi, enako tudi na obeh straneh trupa, da dobimo roke. Na koncu zarežemo še v glavo z gornje strani in tako oblikujemo roge parklja. Vse parklje prestavimo na pekač in do konca okrasimo: polovičke rozin krepko vtisnemo v testo na mesto oči, za jezik uporabimo seme buče ali ga izrežemo iz suhe češplje in tudi tega s pomočjo noža umestimo na glavo.

Oblikovane parklje pustimo vzhajati na toplem, nato jih premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih pri 180 °C, da se lepo obarvajo.

 

 

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Skutin zavitek

Iz Jožičine kuhinje tokrat prihaja recept za slasten sk...

Iz Jožičine kuhinje: Zdrobove kroglice

Zdrobove kroglice so lahko drugačno, hitro in okusno ko...

Iz Jožičine kuhinje: Bananino pecivo

Slastno, sočno in mamljivo. Specite ga tudi vi, okusno ...

Velikonočni recept: Čokoladni zajci z arašidovim nadevom

Preberite recept in presenetite svoje domače s čokoladn...

Velikonočni recept: Gnezdeca

V prispevku boste našli odličen recept, po katerem bost...

Iz Jožičine kuhinje: Hitre kremne rezine

Jožica tokrat predstavlja recept za slastne kremne rezi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.