Decembrski recept: Parklji

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 29.11.2017
Bliža se december, z njim pa prihaja tudi sv. Miklavž, ki s sabo pripelje parklje. Presenetite letos kar z domačimi!
Okusni parklji (foto: Fala)
Okusni parklji (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Miklavževi parklji
Zanje boste potrebovali:

1 kocka kvasa Fala
70 dag moke
4 dl mleka
10 dag kisle smetane
5 dag sladkorja
2 rumenjaka
1 jajce
2 mali žlički soli

Okras:
rozine
semena buče ali suhe slive
stepeno jajce

V toplem mleku raztopimo kvas Fala. V posodo damo vse ostale sestavine in prilijemo raztopljeni kvas. Zamešamo kvašeno testo, najprej počasi, zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, ga pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pomokan pult, ga pregnetemo, razrežemo na manjše kose in pustimo nekaj minut počivati. Zatem vsak košček v rokah oblikujemo v malo debelejši svaljek. Z robom dlani krepko stisnemo na gornji četrtini svaljka, ki naj razdeli glavo od telesa, z nožem zarežemo spodnji del na pol po dolgem in oblikujemo nogi, enako tudi na obeh straneh trupa, da dobimo roke. Na koncu zarežemo še v glavo z gornje strani in tako oblikujemo roge parklja. Vse parklje prestavimo na pekač in do konca okrasimo: polovičke rozin krepko vtisnemo v testo na mesto oči, za jezik uporabimo seme buče ali ga izrežemo iz suhe češplje in tudi tega s pomočjo noža umestimo na glavo.

Oblikovane parklje pustimo vzhajati na toplem, nato jih premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih pri 180 °C, da se lepo obarvajo.

 

 

Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

RECEPT: odlična zelena rižota s špinačo in hrustljavim pršutom

Poskusite to odlično in slastno zeleno rižoto ter razva...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.