Fala priporoča: Beli kruh s semeni maka

Moj čas > Kulinarika in recepti | piše: Fala | 20.4.2018
Tokrat smo za vas pripravili nekoliko drugačen, a zelo okusen recept. Vas mika?
Beli kruh s semeni maka (foto: Fala)
Beli kruh s semeni maka (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prva faza:
700 g bele moke (Manitoba)
5 dl vode

Druga faza:
1/3 kocke kvasa Fala
30 g kislega testa Fala
1 dl vode
5 žlic semen maka
2 mali žlički soli
1 mala žlička sladkorja

Kruh lahko spečemo iz vseh navedenih sestavin po običajnem postopku kot smo vajeni, le moki dodamo tudi suho kislo testo Fala. Lahko pa s podaljšanim postopkom priprave vplivamo na boljši okus in aromo kruha, ki je tudi lažje prebavljiv:

1. Korak
V posodi premešamo vodo z moko, vendar le toliko, da ni več proste vode. Pustimo pokrito s folijo vsaj dve uri, najbolje čez noč.

2. Korak
Po dolgem počitku v posodo nadrobimo kvas Fala, dodamo kislo testo Fala in sladkor ter dobro premešamo, nato dodamo sol in mešamo deset minut na visoki hitrosti. Čisto na koncu vmešamo makova semena; ko so enakomerno razporejena, dodamo še vodo in premešamo le toliko, da se ta vmeša v testo. Testo pustimo na hladnem vzhajati vsaj tri ure. Vzhajano testo stresemo na pult, ga razdelimo na dva dela in oblikujemo hlebčka. Položimo ju v pehar in damo vzhajati. Kruh pustimo na toplem ali pa prestavimo na hladno (lahko tudi v hladilnik). Pazimo, kdaj bo kruh primerno vzhajal glede na temperaturo prostora (na hladnem lahko tudi dve uri ali več). Če ga pustimo dlje vzhajati, je precej bolj aromatičen in okusen.

Kruh je primeren za v pečico, ko se volumen skoraj podvoji, ob pritisku prsta v testo pa se testo počasi vrne na prvotno mesto. Pehar obrnemo, v kruh zarežemo vzorec in ga prestavimo v vročo pečico. Manjši hlebček pečemo deset minut na 240 °C, nato še dvajset minut na 180 °C. Če pečemo v posodi, ga pečemo s pokrovom 20 minut pri 240 °C, nato še deset minut odkritega pri 190 °C.

Podrobna navodila o postopku priprave kruha s kislim testom: www.kruhinpotica.com

 

 

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Pita s sirom - burek

Iz Jožičine kuhinje je tokrat pridišalo po pravem in sl...

Iz Jožičine kuhinje: Maslene kristalne rožice

Pred vrati so prazniki, december je mesec, ko se družin...

Iz Jožičine kuhinje: Gosenice

Tokrat je Jožica spekla okusne in hrustljave gosenice. ...

Iz Jožičine kuhinje: Okusna in hitra nedeljska sladica

Pokukali smo v Jožičino kuhinjo, kjer tokrat diši po ze...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Hitre kremne rezine

Jožica tokrat predstavlja recept za slastne kremne rezi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.