Internetne prevare: Kako vam s pomočjo lažnega sporočila ukradejo geslo?

Moj čas > Moje minutke | piše: Varni na internetu | 10.10.2023
Gotovo ste kdaj prejeli SMS ali elektronsko sporočilo, da morate vpisati geslo, ker je vaš elektronski predal poln, da morate posodobiti podatke za dostavo paketa ali pa da morate hitro klikniti na povezavo in vpisati geslo za spletno banko, sicer bo vaš račun blokiran?
 Kako vam s pomočjo lažnega sporočila ukradejo geslo? (Foto: Freepik.com)
Kako vam s pomočjo lažnega sporočila ukradejo geslo? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Taka sporočila so najpogosteje poslana v imenu pošte, bank in dostavnih služb, pošiljajo pa jih spletni goljufi.

Prevari, pri kateri vam goljufi ukradejo podatke, ki jim omogočajo dostop do različnih storitev v vašem imenu, rečemo ribarjenje za podatki oz. phishing. Če se goljufi dokopljejo do vašega gesla za spletno banko, vam lahko z računa ukradejo ves denar.

S stavki, kot so »potrdite identiteto«, »ukrepajte hitro«, »kliknite na povezavo« in podobno, želijo goljufi v naslovniku vzbuditi strah in ga tako spodbuditi, da bi kliknil na povezavo in vpisal podatke. Spletna povezava, ki jo vsebuje sporočilo namreč vodi na lažno spletno stran, prek katere vam ukradejo podatke.

Ne pozabite: Zaupanja vredne institucije vam nikoli ne bodo poslale takšnega sporočila in vas pozivale k vpisu gesla in podatkov kreditne kartice.

Primera SMS-sporočil za krajo podatkov.

Z razmahom uporabe pametnih telefonov, so se tja preselile tudi številne spletne prevare. Med njimi je tudi smishing oziroma ribarjenje za podatki prek lažnih SMS-sporočil.

Smishing je prefinjena oblika ribarjenja za gesli, ki izkorišča kratka SMS-sporočila za zavajanje in izsiljevanje posameznikov v posredovanje podatkov. Goljufi z različnimi tehnikami, kot sta ustrahovanje in vzbujanje radovednosti, žrtve zvabijo, da kliknejo na povezavo, ki vodi do lažnih spletnih mest za vpis gesla ali podatkov kreditne kartice.

Če niste prepričani, zakaj ste prejeli SMS-sporočilo, ne klikajte na povezave in ne vpisujte gesla. Najverjetneje gre za prevaro. Legitimnost sporočila lahko preverite neposredno pri pošiljatelju sporočila – če prejmete denimo SMS v imenu banke, njegovo istovetnost preverite kar pri svoji banki.

Lažno sporočilo za krajo podatkov vam lahko pošlje tudi Facebook prijatelj

Eden izmed trikov, ki jih goljufi uporabljajo za to, dada bi pridobili vaše geslo, je radovednost. Dobro premišljeni teksti so tisti, ki naslovnika prepričajo v klik na povezavo. Tako je tudi pri sporočilih, ki jih na videz prejmete kar od svojih prijateljev na Facebooku. A kaj je v resnici zadaj in zakaj bi vam prijatelj poslal sporočilo za krajo gesla?

Primer hipnega sporočila za krajo podatkov.

Veliko Facebook uporabnikov je prejelo neobičajno sporočilo “Si to ti v filmu? “, ki vsebuje spletno povezavo. Če kliknete na povezavo, tam ne boste našli 'filma', temveč ponarejen prijavni obrazec za vpis v Facebook. Če vanj vpišete podatke, svoje geslo za Facebook dejansko posredujete goljufom, s tem pa jim omogočite dostop do svojega profila.

To se je zgodilo tudi vašemu prijatelju, od katerega ste sporočilo prejeli. Goljufi so se namreč vpisali v njegov profil in sporočilo v njegovem imenu pošiljali dalje njegovim kontaktom.

Če sumljivo sporočilo prejmete od svojega Facebook prijatelja, ga prijazno opomnite, da zamenja geslo, saj so mu vdrli v račun.

Elektronska sporočila za krajo podatkov

Phishing prevara se lahko začne tudi z elektronskim sporočilom, ki na prvi pogled izgleda, kot da ga je poslal ponudnik neke storitve. V sporočilu vas nagovarjajo h kliku na povezavo ali priponko, sporočilo pa, kot rečeno, vedno izraža nujo po hitrem ukrepanju.

Primer elektronskega sporočila, ki vsebuje povezavo za krajo gesla.

Kam vodi spletna povezava v sporočilu?

Spletna stran, na katero pripelje povezava, je navadno kopija prave spletne strani za prijavo, npr. v spletno banko ali elektronsko pošto. A, če na taki strani vpišete svoje podatke, jih dejansko posredujete goljufom, ki se lahko z njimi v vašem imenu vpisujejo v različne storitve. V najslabšem primeru pa lahko dostopajo do vaše spletne banke in vam z računa ukradejo denar. Veliko škode vam tudi povzročijo, če na podoben način, z zvijačo, pridobijo podatke vaše kreditne kartice.

Primer lažne spletne strani Pošte Slovenija, s katero želijo pridobiti vašo kreditno kartico.

Kako prepoznamo in se zaščitimo pred prevaro?

V prvi vrsti se je dobro držati pravila, da če ne vemo, zakaj smo prejeli neko elektronsko sporočilo, ne klikamo na povezave v njem in ne odpiramo prilog, tudi če na prvi pogled izgleda, da je sporočilo poslala znana oseba.

Prvi znak, da gre za prevaro, je zagotovo neobičajen elektronski naslov ali neznana telefonska številka pošiljatelja.

To, da sporočilo zahteva vaš takojšen odziv in vsebuje spletno povezavo do strani za vpis podatkov, ravno tako nakazuje na prevaro. Poleg tega pa banke, pošta in ostali ponudniki, od vas nikoli ne bodo zahtevali vpisa podatkov o kreditni kartici prek povezave v sporočilu.

Kako ukrepati, če na lažni strani vpišemo podatke?

Če ste zgolj kliknili na povezavo, a niste vpisali podatkov, ne skrbite. Če pa ste na lažni strani vpisali podatke za dostop do bančnih storitev ali podatke kreditne kartice, takoj kontaktirajte banko.

Prav tako nemudoma zamenjajte geslo za Facebook ali elektronsko pošto, če ste ga vpisali v lažen prijavni obrazec. Geslo zamenjajte povsod, kjer ste ga uporabljali.

Vabimo vas, da v mesecu oktobru še posebej spremljate spletno stran in Facebook profil programa Varni na internetu, saj so v sklopu oktobrske kampanje, ki promovira varnostna spletu, pripravili gradiva, ki so lahko v pomoč predvsem starejšim uporabnikom interneta.

Prepoznajte tudi najpogostejše prevare na pametnem telefonu s pomočjo kratkih animacij: https://youtube.com/playlist?list=PLUVdjpfSn3X-_25yhAp-Xhwi3kvyzaVgp&si=MFMQkV9bfPTybL4Y

Lahko si ogledate tudi serijo izobraževalnih videov, v katerih so razložene najpogostejše spletne prevare in podana navodila in usmeritve za prepoznavanje in zaščito: https://youtube.com/playlist?list=PLUVdjpfSn3X_G6RrbUV8BSf-SWvFwskhn&si=nneyx-jfjB89H04R

Na voljo pa je tudi priročnik ABC varnosti na spletu, ki na enostaven in slikovit način pojasnjuje temeljne pristope in način komunikacije spletnih goljufov: https://www.varninainternetu.si/knjiznica/abc-varnosti-na-spletu/

 

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Prevare na internetu Pishing
Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar?

Spletni goljufi od nas vedno želijo dobiti denar. A svo...

Numerološka napoved za maj: Karmični dnevi in nihanja (piše Lili Sorum)

Letos je pričakovati manipulacije in veliko iger ega, k...

Ali ste anksiozno navezani na partnerja? Preverite znake tesnobne navezanosti

Vas je pogosto strah, da vas bo partner zapustil? Potre...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (6.5 - 12.5. 2024)?

Bolj kot v preteklem tednu boste zbrani in motivirani, ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (29.4. - 5.5. 2024)?

Počutili se boste poklicane, da raziščete novo pot in s...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.