Iz Jožičine kuhinje: Bombetke

Naša priljubljena kuharica Jožica Ostrožnik je tokrat spekla slastne bombetke. Recept najdete v prispevku!
Bombetke (foto: Jožica Ostrožnik)
Bombetke (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zanje potrebujete:

70 dkg gladke moke
1 kocko svežega kvasa (42 gr) + 1 dcl mlačne vode
1 čajno žličko sladkorja
1 dcl olja
mlačna voda po potrebi(cca 2,5 dcl)
1.5 čajne žličke soli

V skledo presejem moko, za bolj rahlo testo.

V sredino moke naredim jamico, v katero nadrobim sveži kvas, prilijem 1 dcl mlačne vode, dodam sladkor in malček pomešam ter pustim 5 do 10 minut, da se kvas aktivira.

Ob robu sklede solim moko.

Pomešam vzhajani kvas z moko, prilijem še potrebno količino mlačne vode in olje.

Zamesim bolj mehko testo (dlje kot mesim, bolj fino testo dobim).

Testa iz tega recepta pride 1.20 kg.

Pokritega vzhajam 1/2 ure.

Zopet premesim in ga takoj raztehtam na težo 10 dkg.

Dobim 12 kosov, ki jih pokroglam v gladke kroglice, polagam jih kar na namaščen in z moko potrošen pekač.

Ponovno vzhajam vsaj 15 minut.

Premažem s stepenim jajcem in par kapljicami olja (za lepo barvo in mehkobo).
Spečem jih v predogreti navadni pečici na 180 stopinj / 30 minut.

PRIPIS: ko dodajate potrebno količino tekočine, velja pravilo, da jo dodate za polovično težo moke.

In še nasvet, če boste delali manjše bombetke, temu primerno skrajšajte čas peke.

Iz Jožičine kuhinje le še pozdrav!

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Slastna jabolčna pita

Veseli december je tu in s tem tudi čas, da svojim gost...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

KUHALNICA: Popečena jajčka na divjih zeliščih

Najpomembnejši je hranilno bogat zajtrk saj bomo le tak...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz črnega ribeza

Imate radi črni ribez? Iz njega lahko pripravite odliče...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

KUHALNICA: Mehka cimetova omleta z jabolki

Mehka cimetova omleta z jabolki je primerna za vegane i...

KUHALNICA: Jogurtove kocke z borovnicami

Jogurtove kocke z borovnicami so mehko, sočno, sladko-k...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene češnje

Sezona češenj je tu. Če jih imate v izobilju, če so se ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.