Iz Jožičine kuhinje: Domači rezanci

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za pripravo domačih rezancev in nekaj odličnih prelivov za testenine.
Domači rezanci (foto: Jožica Ostrožnik)
Domači rezanci (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 70 dkg posušenih rezancev (pol jušnih in pol širokih)

1/2 kg bele mehke moke
20 dkg bele ostre moke
2 žlici pšeničnega zdroba (polni)
8 elegantno popolnjenih jajc
sol
1/2 žličke (slabe) olivnega ali navadnega olja za mehkejše testo (to je samo po želji)

V posodo za mešanje presejemo obe moki, dodamo zdrob in sol, naredimo jamico v sredino in vanjo ubijemo vsa jajca.

Pričnemo mešati, olje dodamo sedaj. Priporoča se mešanje vsaj 10 minut. Boljše boste v nadaljevanju delali, če bo testo bolj čvrsto.

Nato testo še ročno obdelamo v gladko kroglo, ga zavijemo v čisto kuhinjsko krpo in pustimo par minut mirovati.

Zatem razrežemo testo na posamezne kose, vsak kos razvaljamo med valji strojčka - najprej bolj na debelo, nato še enkrat bolj na tanko oziroma na želeno debelino, pri tem si pomagamo tako, da vsak list testa sproti pomokamo, gre lažje čez valje, se ne prijema.

Ostane nam le še, ko smo z valjanjem končali, da kmalu pričnemo z rezanjem jušnih ali širokih rezancev, sicer se testo preveč osuši in ga težko dobimo čez valje.

Ravno nasprotno pa moramo že zvaljane rezance nekaj časa sušiti, če jih režemo ročno, da se nam med rezanjem ne zlepijo.Takšni rezanci, niso vizualno lepi, prav tako med sušenjem posivijo.

Narezane rezance na tanko potrosimo po večjem prtu in jih temeljito posušimo, ko so na pol suhi, jih z vilicami previdno obrnemo.

Pravilno suhe rezance lahko spravimo v plastično posodo s pokrovom, v pvc vrečko ali v papirnato vrečko, shranimo pa na suhem mestu.

Kako kuhamo testenine

Za kuhanje 10 dkg testenin je potreben 1 liter rahlo vrele vode ali juhe, ki ste ji dodali 1 dkg soli. Kuhanje nadaljujte na nizkem plamenu, občasno premešajte.

Če testenine kuhate v vodi, ji dodajte žličko olja, da se izognete lepljenju testenin.

Vode v kateri kuhate testenine, ne zavrzite, uporabite jo lahko pri različnih enolončnicah, bodisi zelenjavnih ali mesnih.

Tudi točen čas kuhanja ne obstaja, to je namreč odvisno od tipa testenin, od oblike in kakovosti. Najboljše testenine so neprekuhane.

Še nekaj prelivov za testenine nasploh - za 4 osebe:

POMAROLA

80 dkg dobro zrelih paradižnikov
1/2 dcl olja
1 srednja čebula
listi sveže bazilike (velja tudi posušena)
sol in poper

Priprava:

Nasekljano čebulo popražite v pol dcl olja.
Dodajte na koščke zrezan zrel paradižnik z nekaj listi bazilike, solite in poprajte.

Kuhajte dokler se omaka ne zgosti, nato vse skupaj prepasirajte in dodajte kuhanim testeninam.
Ne uporabljajte ribanega sira.

CARBONARA

30 - 40 dkg testenin
20 dkg hamburške slanine
1 manjša čebula
2 zrna česna
4 jajčka
nekaj žlic smetane (po želji)
malo masla in malo olja
sol in poper
5 dkg naribanega parmezana (pecorina)

Priprava:

Nasekljano čebulo in kocke hamburške slanine prepražite na malo olja in masla, dodajte česen, da zadiši.
Skuhajte in odcedite testenine.

Vlijte v posebej skodelico jajčka, naribajte vanje parmezan, solite, poprajte in jih z nekaj žlicami smetane prežvrkljajte z vilico.
Pripravljene testenine zmešajte s prepraženo čebulo in slanino. Prelijte z jajčki in mešajte še toliko časa, da se jajčka mehko spečejo (zakrknejo) med testeninami.
Servirajte na velike krožnike in postrezite s solato.
Visok kulinarični obrok, ki se priporoča pred ali med fizičnim delom.

RAGU

1 korenček
1 čebula
malo korena zelene
3 dkg masla
kakšna žlica olja
40 dkg mlete govedine
malo rdečega vina
sol in poper
30 dkg zrelega paradižnika
5 - 10 dkg nariban parmezan

Priprava:

Skupaj sesekljajte korenček, čebulo in zeleno ter vse popražite na maslu in olju.
Dodajte govedino, pražite naprej.
Dodajte vino, sol in poper.
Zatem dodajte narezan paradižnik in nadaljujte s kuhanjem na nizkem ognju slabo uro.
Z ragujem prelijte testenine, posipajte z naribanim parmezanom.

Nasvet: začimbe pri vseh prelivih lahko še dodajate po svojem okusu

Dober tek Iz Jožičine kuhinje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.