Iz Jožičine kuhinje: Jagodni cmoki iz skutinega testa

Ste že kdaj pripravili jagodne cmoke? V prispevku najdete odličen recept zanje!
Slastni jagodni cmoki (Foto: Jožica Ostrožnik)
Slastni jagodni cmoki (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:

  • 1/2 kg nepasirane skute
  • 20 dkg moke
  • 5 dkg pšeničnega zdroba instant
  • 5 dkg delno stopljenega masla
  • 2 celi jajci
  • 1 čajna žlička sladkorja v prahu
  • malo naribane limonine lupine
  • sol

Za polnjenje:

  • 12 do 15 svežih dobro zrelih, sladkih jagod

Za posip:

  • tople maslene drobtine
  • sladkor
  • cimet mleti ( po želji)

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Marelična rolada št.2 ali obrni me (podeželska sladica)

Priprava:

1) V skledi najprej z vilicami ročno zamešajte skuto, moko, zdrob, jajci, na pol stopljeno maslo, sladkor v prahu, naribano limonino lupinico in sol. Maso pokrijte in jo za 1/2 ure postavite v hladilnik.

2) Med tem časom pristavite vodo v večji nižji posodi, jo primerno solite in zavrite.

3) Skutino testo posvaljkajte v klobaso in ga razrežite na debelejše rezine (12 do 15 kosov). Na vsako rezino dajte po eno v sladkornem prahu povaljano jagodo. Nato testo oblikujte v lepe in gladke cmoke.

4) Cmoke polagajte v vrelo osoljeno vodo, pri tem pa skledo malo potresite, da se ne primejo dna. Čas kuhanja 8 do 10 minut (od takrat naprej, ko pričnejo vreti).

5) Med kuhanjem jagodnih cmokov spenite 3 do 4 žlice masla, na njemu zarumenite drobtinice in dodajte sladkor.

6) S toplimi sladkimi maslenimi drobtinami prelijte odcejene cmoke, ki jih lahko posipate še z mletim cimetom ali mandljevimi lističi.

Pa naj vam teknejo!

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

KUHALNICA: Lignji in dagnje na buzaro

Lignji in dagnje na buzaro, so enostavna in hitro pripr...

Naredite sami: Recept za najbolj enostaven in okusen jagodni sok

Sezona jagod je tukaj. Če jih imate preveč, pripravite ...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

KUHALNICA: Zrezki v kremni omaki s šampinjoni

Rada imam omake, ki so kremnate, bogate, polnega okusa ...

Iz Jožičine kuhinje: Rafaelo kocke

Sočno, puhasto pecivo. Hitro pripravljeno in nebeškega ...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.