Potrebujete:
1/2 kg nepasirane skute
20 dkg moke
5 dkg pšeničnega zdroba instant
5 dkg delno stopljenega masla
2 celi jajci
1 čajna žlička sladkorja v prahu
malo naribane limonine lupine
sol
Za polnjenje:
12 do 15 svežih dobro zrelih, sladkih jagod
Za posip:
tople maslene drobtine
sladkor
cimet mleti ( po želji)
V skledi najprej z vilicami ročno zamešajte skuto, moko, zdrob, jajci, na pol stopljeno maslo, sladkor v prahu, naribano limonino lupinico in sol.
Maso pokrijte in jo za 1/2 ure postavite v hladilnik.
Med tem časom pristavite vodo v večji nižji posodi, jo primerno solite in zavrite.
Skutino testo posvaljkajte v klobaso in ga razrežite na debelejše rezine (12 do 15 kosov).
Na vsako rezino dajte po eno v sladkornem prahu povaljano jagodo.
Testo oblikujte v lepe in gladke cmoke.
Polagajte jih v vrelo osoljeno vodo, pri tem pa skledo malo potresite, da se ne primejo dna.
Čas kuhanja 8 do 10 minut (od takrat naprej, ko pričnejo vreti).
Med kuhanjem jagodnih cmokov spenite 3 do 4 žlice masla, na njemu zarumenite drobtinice in dodajte sladkor.
S toplimi sladkimi maslenimi drobtinami prelijte odcejene cmoke, ki jih lahko posipate še z mletim cimetom ali mandljevimi lističi.
Pa naj vam teknejo.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.