Krompirjevo testo:
70 dkg krompirja
6 dkg masla (ali 1 dcl smetane)
2 jajci
25 dkg ostre moke
sol
10 svežih marelic (ali 20 polovičk iz mareličnega kompota)
Za zabelo:
6 dkg masla
6 dkg drobtin
6 dkg sladkorja
Krompir skuhajte cel, olupite, pretlačite in v vročega zamešajte maslo ali smetano in solite.
Ko se ohladi na mlačno, pa zamešajte jajci in moko.
Zamesite in takoj oblikujte debel svaljek, ki ga narežite na malo večje koščke (ploščke).
V vsakega zavijte polovico marelice z dodatkom sladkorja in oblikujte v cmok.
Cmoke kuhajte v malo osoljenem kropu,na majhnem ognju 10 minut.
Kuhane cmoke poberite iz vode s penovko in jih povaljajte v na maslu popraženih drobtinah, med katere ste zamešali še sladkor.
Mleti cimet je vaša izbira.
Po tem receptu boste dobili 18 do 20 cmokov.
Pripis: enako lahko pripravite češpljeve cmoke.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.