Skutina potička (če pa ji date namesto rozin pehtranov posip, boste zadeli v polno)
Za testo rabite:
40 dkg gladke moke
10 dkg ostre moke
8 dkg sladkorja
4 rumenjake
1.5 do 2 dcl mleka
1 dcl olja
4 dkg svežega kvasa
sol (1 čajna žlička polna)
1/2 naribane limonine lupine
1 čajna žlička ruma
Skutni nadev :
1/2 kg fine skute
1 mali lonček kisle smetane (180 gr)
15 dkg sladkorja
2 jajci
5 dkg rozin (ki jih poškropite z 1 čajno žličko ruma)
10 dkg pšeničnega zdroba
1 vanili sladkor
1/2 naribane limonine lupine
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)
Vse sestavine, razen rozin in ruma povežite skupaj.
Pekač: teflon okrogli premera 28 cm
Postavite kvasec (malo mlačnega mleka, malo sladkorja, žlico moke in razdrobljeni kvas), počakajte, da se aktivira.
Obe moki presejte v skledo, ob strani posolite in dodajte limonino lupino,v sredini pripravite jamico za vzhajani kvas.
Posebej v lončku zmiksajte sladkor, rumenjake, vanili sladkor in prlijte mlačno mleko in olje, proti koncu še rum.
Kvas dajte v jamico, ga zagrnite in ob strani prilijte pripravljeno mlečno jajčno mešanico.
Zamesite v gladko testo, ki ne sme biti ne pretrdo in ne premehko, nekaj srednjega.
Vzhajajte na dvakratno količino. Pravilno vzhajano testo razvaljajte, namažite z nadevom, po nadevu potrosite rozine z rumom in zvijte.
Sledi ponovno vzhajanje.
Prepikajte, premažite z beljakom.
Peka v ogreti ventilatorski pečici pri 180 stopinjah /45 minut.
Če je potrebno, po 20 minutah pokrijte.
Potička pride rahla, če nimate ostrega noža, jo boste težko rezali.
PRIPIS: dolžina ribe za kuglof se izračuna tako, da premer okroglega pekača pomnožite z 2 (npr ; če je premer 28 cm krat 2 je 56 cm dolžina zvite ribe, ki jo boste lahko položili v model).
Iz Jožičine kuhinje vam želim prijetno sladkanje ob popoldanski kavici in potički.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.