Praznični dnevi so pred vrati, vedno bolj diši po maslu, medu, sladkorju, cimetu ... Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila kar dva okusna domača recepta za peko slastnih piškotov.
Maslene kristalne rožice:
20 dkg na listče narezanega masla sobne temperature
10 dkg sladkorja
30 dkg gladke moke
po želji malo vanilijeve, rumove arome ali
nastrgana lupina pomaranče, limone ali
malo cimeta
Rjavi sladkor za posip
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado
Maslo in sladkor na visoki hitrosti mešamo 4 do 5 minut, da dobimo rahlo kremasto zmes.
Dodamo dišave.
Dodamo moko in vse pregnetemo v testo.
Iz testa, ki ga razvaljate na približno 1/2 cm debeline, z modelčki izrežete maslene rožice.
Preden piškote postavite v naprej ogreto pečico (klasična peka), vsakega posipajte z nekaj rjavega sladkorja, da vam bodo pečeni dajali podobo kristalnih rožic.
Peka pri 160 stopinjah /17 minut.
Vroče rožice malo pustite na pekaču, ker so zelo mehke, nato jih previdno z lopatko premestite.
So čudovitega okusa po maslu.
Medenjaki:
1/2 kg moke gladke
2 jajci celi
5 dkg rjavega sladkorja
15 dkg medu rahlo tekoči
15 dkg mehkega masla
malo pecilnega
malo cimeta
Vse sestavine vgnetemo v testo, zavijemo v folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
Razvaljamo ga na debelino 3 do 5 mm, z modelčki izrežemo poljubne oblike.
Pečemo v klasični pečici, ki jo prej ogrejemo na 175 stopinj /12 minut.
Medenjaki so takoj po peki trdi, ko jih hladne zaprete v kovinsko škatlo, se okusi med seboj povežejo, piškoti pa zmehčajo.
Za vse tiste, ki imate dobre ročne spretnosti, še recept za beljakov led, za dekoriranje medenjakov :
1 beljak
25 dkg fino mletega sladkorja v prahu (obvezno presejte)
limonin sok
Beljak s šibo mešajte in dodajajte sladkor pp (biti morate kar potrpežljivi in dlje časa mešati), na koncu dodajte še limonin sok, da dobite željeno gostoto.
Maslene in medene praznične decemberske dni vam želim Iz Jožičine kuhinje.
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.