Iz Jožičine kuhinje: Pita s sirom - burek

Iz Jožičine kuhinje je tokrat pridišalo po pravem in slastnem bureku. Recept je enostaven, specite ga tudi vi.
Burek (foto: Jožica Ostrožnik)
Burek (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za vse začetnike, da se naučijo, kako na najlažji in najhitrejši način narediti okusen burek.

Potrebovali boste sestavine in eno uro časa.
Jedli boste božansko pito - burek.

Pripravite sledeče:

20 dkg skute (lahko tudi kajmak, a brez soli)
ščep soli
25 dkg jogurta navadnega
20 dkg smetane (ali kislega mleka, krem sira)
1 dcl vode
1,5 dcl olja
4 cela jajca
1/2 kg testa za pite (vlečeno ...)

Za preliv:

0,5 dcl olja + 0,25 dcl vode

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Bombetke

Priprava:

Navadno pečico vključitmo na 200 stopinj.
Skuto z vilico malo pretlačimo.
V večji posodi jajca in sol z vilico razžvrkljamo.
Dodamo olje, jogurt, vodo in smetano (lahko 1 dcl kisle in 1 dcl sladke) in z metlico premešamo.

Ko se je olje povezalo z jogurtom in smetano, dodamo skuto in zopet z metlico premešamo, a le toliko, da bo skuta še ostala v grudicah.
V dobro naoljen okrogel pekač, premera 26 cm (lahko tudi tortni) položimo najprej dva lista testa (križem, da pokrijete vso površino), testo pa mora viseti čez rob pekača.

Prelijemo z 1/3 pripravljene file, nato natrgajmo 2 lista testa in ga podevajmo po fili. To ponovimo še dvakrat. Na vrhu pa pokrijemo z 2 celima listoma testa in prekrijemo ob strani s tistim testom, ki gleda iz pekača.

Preberite tudi: KUHALNICA: Fižolova juha s testeninami

V skledi, kjer smo imeli filo, sedaj premešamo pripravljeno olje in vodo za preliv.

Prelijemo po celi površini in z nožem na gosto prepikajmo. Pekač sučite malo v desno in levo.
Spečemo v ogreti pečici 35 do 40 minut.
Ko pito - burek vzamete ven, pustite 3 minute v pekaču, nato previdno obrnite na pladenj.

Več kot odlično. Najboljše toplo.
Je idealna večerja ali, ko vas presenetijo gostje.
Topla ali hladna, izdatna, enostavna predjed.

Slikce danes ne glejte preveč, ker sem jo naredila z listnatim testom in v pekaču premera 30 cm, zato je tudi nižja. Okus pa za bogove.

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje in čimprej na delo!

Vir : Coolinarika.com

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.