Iz Jožičine kuhinje: Pita s sirom - burek

Iz Jožičine kuhinje je tokrat pridišalo po pravem in slastnem bureku. Recept je enostaven, specite ga tudi vi.
Burek (foto: Jožica Ostrožnik)
Burek (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za vse začetnike, da se naučijo, kako na najlažji in najhitrejši način narediti okusen burek.

Potrebovali boste sestavine in eno uro časa.
Jedli boste božansko pito - burek.

Pripravite sledeče:

20 dkg skute (lahko tudi kajmak, a brez soli)
ščep soli
25 dkg jogurta navadnega
20 dkg smetane (ali kislega mleka, krem sira)
1 dcl vode
1,5 dcl olja
4 cela jajca
1/2 kg testa za pite (vlečeno ...)

Za preliv:

0,5 dcl olja + 0,25 dcl vode

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Bombetke

Priprava:

Navadno pečico vključitmo na 200 stopinj.
Skuto z vilico malo pretlačimo.
V večji posodi jajca in sol z vilico razžvrkljamo.
Dodamo olje, jogurt, vodo in smetano (lahko 1 dcl kisle in 1 dcl sladke) in z metlico premešamo.

Ko se je olje povezalo z jogurtom in smetano, dodamo skuto in zopet z metlico premešamo, a le toliko, da bo skuta še ostala v grudicah.
V dobro naoljen okrogel pekač, premera 26 cm (lahko tudi tortni) položimo najprej dva lista testa (križem, da pokrijete vso površino), testo pa mora viseti čez rob pekača.

Prelijemo z 1/3 pripravljene file, nato natrgajmo 2 lista testa in ga podevajmo po fili. To ponovimo še dvakrat. Na vrhu pa pokrijemo z 2 celima listoma testa in prekrijemo ob strani s tistim testom, ki gleda iz pekača.

Preberite tudi: KUHALNICA: Fižolova juha s testeninami

V skledi, kjer smo imeli filo, sedaj premešamo pripravljeno olje in vodo za preliv.

Prelijemo po celi površini in z nožem na gosto prepikajmo. Pekač sučite malo v desno in levo.
Spečemo v ogreti pečici 35 do 40 minut.
Ko pito - burek vzamete ven, pustite 3 minute v pekaču, nato previdno obrnite na pladenj.

Več kot odlično. Najboljše toplo.
Je idealna večerja ali, ko vas presenetijo gostje.
Topla ali hladna, izdatna, enostavna predjed.

Slikce danes ne glejte preveč, ker sem jo naredila z listnatim testom in v pekaču premera 30 cm, zato je tudi nižja. Okus pa za bogove.

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje in čimprej na delo!

Vir : Coolinarika.com

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.