Potrebovali boste:
rumeno ali zeleno fižolovo stročje (za en globok krožnik)
mast (žlico ali dve)
čebulo (1 srednjo narezano na kocke)
česen (3 zrna strta s soljo)
1/2 na kocke narezane sveže paprike
1 žlico moke
paradižnikovo mezgo (v sezoni lahko paradižnik)
petršilj (ki ga na drobno narežete).
Otrebljen fižol narežite na manjše "rezance".
V kozo dajte mast, v njej zarumenite narezano čebulo.
Pridajte pripravljen stročji fižol in svežo papriko, potrosite s strtim česnom in petršiljem, jed po potrebi solite, premešajte, pražite ter dušite, da se nekoliko zmehča.
Potem potrosite z žlico moke, še to malo popražite, dodajte paradižnikovo mezgo (v sezoni lahko dodate zrezanega zrelega paradižnika), po potrebi zalijte, razmešajte in pustite, da se skuha (zduši).
Poda se k praženemu krompirju in govedini, dušenemu rižu s pečenim piščančjim mesom ....
Lahko dodate žlico kisle smetane, ali pa na tako pripravljen fižol date po eno zakrknjeno jajce na osebo in uporabite kot samostojno jed za večerjo.
Vam kaj diši?
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.