Ozimnica: Domači džuveč

So vam ostali domači paradižniki, paprika, jajčevci? Potem si pripravite džuveč za ozimnico. Recept je enostaven!
Naredite domači džuveč za ozimnico. (foto: pexels.com)
Naredite domači džuveč za ozimnico. (foto: pexels.com)
Nazaj Naprej
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Džuveč je zelenjavna jed, prevladujeta paradižnik in paprika. Jed se odlično poda k mesu, lahko pa je tudi zelo okusna samostojna jed, kot priloga zraven krompirja, testenin, poletne, riža … Džuveč je zares vsestransko uporaben, obogatil bo vašo ozimnico in v hladnih mesecih popestril vaš jedilnik.

Recept je enostaven, kar lotite se ga!

Za pripravo džuveča boste potrebovali: 700ml olja, kilogram čebule, kilogram korenja, dve kili paprike (lahko uporabite rumeno, rdečo, zeleno), kilo in pol jajčevca, tri kilograme paradižnika, žličko do dve popra v zrnju ali v prahu, nekaj listov lovora, sol po okusu.

Priprava
Zelenjavo najprej očistite in operite. V lonec dajte olje, segrejte, nato pa nanj stresite še drobno sesekljano čebulo. Pražite nekaj minut, čebula naj postekleni. Nato dodajte na drobno narezano korenje in spet pražite nekaj minut. Ves čas mešajte s kuhalnico, prilagodite temperaturo, da se vam ne prismodi! Nato dodajte narezane paprike ter spet pražite nekaj minut. Nato je čas, da dodate na kockice narezane jajčevce. Teh ni potrebno lupiti, saj je olupek užiten. Džuveču pa bo dal tudi lepo barvo. Spet pražite nekaj minut. Na koncu dodajte še olupljen in na kocke narezan paradižnik, vse skupaj pa kuhajte še približno dvajset minut. Občasno premešajte, dodajte tudi lovor, poper in sol. Na zmerni temperaturi naj počasi vre.

Medtem očistite kozarce za vlaganje, očistite pokrovčke in vse dobro osušite. Potrebovali boste osem kozarcev po 750ml. še vroči džuveč nasipajte v kozarce do vrha, dobro zaprite, zlagajte v odejo ali večjo brisačo, kozarce postavite na pokrovčke, naj se dobro zaviti hladijo čez noč.

Ohlajene kozarce z džuvečem nato zložite na hladno in temno mesto v vaši shrambi, kjer vas bodo počakali do zime.

PREBERITE ŠE: Naredite jo sami, domačo in iz naravnih sestavin. Vsestransko začimbo, ki vam bo prišla zelo prav v zimskih mesecih, ko na vrtu ni zelenjave in zelišč. Preberite recept. KLIKNITE TUKAJ!

Morda te zanima tudi:

Menopavza: Počasni metabolizem, kazen ali modrost telesa

Verjeli ali ne, telo ima svojo modrost in nobena stvar ...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Nasveti: Pravilno shranjevanje gob

Letos gobe rastejo kot po dežju! Če ste jih tudi vi nab...

Živila z negativnimi kalorijami: Mit ali resnica?

Kalorije so enota za energijo v živilih ali v telesu. Č...

Krompir: Mislite, da redi? Motite se!

Zadnje raziskave so pokazale, da je krompir zelo zdravo...

Prihaja linija zdrave prehrane

Za vse vegetarijance in vegane, pa tudi za vse tiste, k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2018 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.