To je kuhana krema, za obogatitev okusa se velikokrat uporablja rum, maraskino, kava. Sladico postrežemo s sadnim prelivom ali karamelo.
Preden jo vlijemo v modelčke ali kozarčke, lahko na dno vlijemo malo karamele, temne ali bele čokolade oziroma sadne omake. Ali pa jo z omako prelijemo šele, ko jo iz modelčkov stresemo na servirni krožniček. Preden jo vlijemo v modelčke ali kozarčke, počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Pri pripravi panna cotte lahko uporabljamo tudi kokosovo, mandljevo, riževo ali sojino mleko. Ker je v tem mleku manj maščob, bo panna cotta bolj rahla ali vanj vmešamo stopljeno čokolado. Panna cotto lahko postrežemo tudi kar v modelčkih. Zelo je priljubljena pri slavnostnih pogostitvah in je hitro narejena.
Računati morate le na hlajenje, zato jo je priporočljivo pripraviti dan prej!
Sestavine za 20 modelčkov po 1 dcl:
1/2 l smetane za stepanje
1/2 l mleka (polnomastnega ali posnetega)
6 lističev želatine
8 dkg sladkorja
2 vanilijeva sladkorja (nadomestek je1 vanilijev strok ali žlička vanilijeve arome)
+ 60 dkg gozdnih sadežev (45 dkg za dno in 15 dkg za preliv na vrh panna cotte)
4 žlice svežega soka limone (nadomestek je maraskino, rum)
nekaj lističev mete za dekoracijo
Izdelava:
Najprej namočite lističe želatine v hladno vodo in jih pustite 10 minut, da se zmehčajo. Smetano in mleko skupaj zlijte v lonec, dodajte sladkor, vanilijev sladkor (vanilijev strok ali aromo), segrejte na srednjem ognju do vretja ter odstavite. Zmehčano želatino vzamite iz vode, jo ožmite in dodajte v vročo mešanico smetane in mleka in mešajte toliko časa, da se želatina razpusti in nastane gladka masa. Ohladite jo na sobno temperaturo!
Med ohlajanjem naredite sadno omako:
Najprej dajte v kozico gozdne sadeže (zamrznjene ali sveže) in sladkor, pokuhajte in dodajte sok limone (maraskina, ruma...).
Odstavite in 3/4 sadne omake porazdelite v modelčke ter ohladite.
Nanjo nalijte ohlajeno panna cotto. Vse skupaj postavite v hladilnik za 4 ure ali najbolje čez noč, da se strdi!
Na ohlajeno in strjeno panna cotto porazdelite ostanek sadne omake.
Dekorirajte z lističi mete. Vendar vas moram opozoriti, da sadno omako, ki jo damo na dno kozarčkov, damo le v primeru, da bomo panna cotto postregli, kar v kozarčkih, ker se omaka ne strdi!
Če pa bomo panna cotto zvrnili na krožnik, jo tik pred serviranjem prelijemo z omako, ki je lahko topla ali hladna.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.