Polnjeni paradižniki po Sicilijansko so odlična priloga k mesnemu kosilu, lahko pa jih postrežemo tudi kot samostojno jed.
Sestavine za polnjene paradižnike:
8 srednje velikih zrelih paradižnikov
5 dag črnih oliv
1 žlica kaper
3 dag nastrgane kruhove sredice
8 razsoljenih sardelnih filejev
1 mlada čebulica
ščepec svežega peteršilja in origana
muškatni orešček
olivno olje
sol in poper
PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici
Recept za nadevane paradižnike po korakih
Izberemo srednje velike zrele paradižnike in jim odrežemo kapice. Izdolbemo nekoliko sredice, kapice paradižnikov prihranimo.
Paradižnike nato malo stisnemo, da odteče voda s semeni.
Izdolbene paradižnike rahlo posolimo in jih obrnjene skupaj s pokrovčki položimo na rešetko, da se odcedijo in nekoliko osušijo.
Mlado čebulico sesekljamo, fileje sardele stolčemo v kašo, svež peteršilj in origano drobno sesekljamo.
Olivam odstranimo koščice in jih narežemo na majhne koščke.
Fileje in kapre prej razsolimo, drugače bo nadev preveč slan. Po želji lahko dodamo tudi malo strtega česna.
V ponvi segrejemo malo olivnega olja, najprej malo popražimo drobno sesekljano čebulico, nato primešamo kašo iz filejev sardel, izdolbeno paradižnikov meso, ter dodamo sesekljana peteršilj in origano.
Premešamo, pražimo nekaj minut, nato dodamo nastrgano kruhovo sredico in na manjše koščke narezane olive.
Nadev solimo, popramo in začinimo z naribanim muškatnim oreščkom.
Vse skupaj rahlo premešamo in počasi dušimo 10 minut.
Ko je nadev gotov, ga odstranimo z ognja in ohladimo.
Nato vzamemo izdolbene paradižnike in jih nadevamo s hladnim nadevom.
Nadevane paradižnike odlagamo na pekač, ki smo ga rahlo naoljili ali obložili s papirjem za peko in jih pokrijemo s pokrovčki.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, polnjene paradižnike poškropimo z olivnim olje in jih pečemo približno 25 do 30 minut.
PREBERITE TUDI: Recept: Kremšnite v kozarcu
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.