Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva potica (za velikonočni zajtrk)

Naj bo letošnji velikonočni zajtrk malo drugačen. Jožica predstavlja recept za vanilijevo potico.
Vanilijeva potica (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Vanilijeva potica (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Značilnost te potice je, da vsebuje veliko vanilijevega sladkorja.
Celotno količino sladkorja lahko nadomestimo z vanilijevim sladkorjem. Mi bomo to naredili pri nadevu. Pri testu pa gre za fino kvašeno testo za potice.

Sestavine za testo - kuglof 28 cm premera :
60 dkg moke (pol ostre in pol gladke)
7 dkg masla (stopljenega, primerne temperature)
4 rumenjaki
4 dkg svežega kvasa
10 sladkorja kristal
1 vanilijev sladkor
3 dcl mlačnega mleka
1/2 čajne žličke soli (ali po okusu)
1 žlica ruma

Priprava testa:
Mešanico moke presejemo v skledo za mesenje, ob robu jo solimo.
Posebej naredimo kvasni nastavek (zdrobljeni kvas, malo mlačnega mleka, žličko sladkorja in žlico moke premešamo in vzhajamo).
K moki dodamo rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor, prilijemo mleko, v jamico pa damo vzhajani kvas, ki ga nekoliko zagrnemo. Pričnemo z gnetenjem, vmes dodamo še maslo. Gnetemo ali ročno mesimo toliko časa, da se testo lepo loči od posode in rok. Testo mora biti voljno in primerno mehko. Dlje kot bomo mesili, boljše testo bomo dobili.
Oblikujemo hlebček in ga v pomokanem peharju, pokritega vzhajamo na dvojno količino. To je 45 minut do 1 ure.

Ko testo vzhaja, pripravimo nadev:
Rabimo:
18 dkg masla
30 dkg mandljev (pol mletih, pol sesekljanih)
4 jajca
12 dkg vanilijevega sladkorja
1 do 2 žlici sladkorja kristal
1 vanilijev strok
malo vanilijeve arome
1/2 do 3/4 dcl tekoče sladke smetane
1 do 2 žlici belih drobtin

Izdelava:
(rabimo malo večjo ponev)
Maslo stopimo.
Dodamo mešanico mandljev. To vse skupaj pražimo, vmes mešamo, ker se mandlji radi primejo na dno posode, nadev se gosti.
Stepemo jajca in jih dodamo, pozor!!, delamo na malem ognju, bodite previdni, če ne, vam bo nadev postal grob oziroma neenakomeren. Mešamo toliko časa, da se jajca povežejo in dobro razporedijo med mandlje, nadev pa se zgosti. Gotov nadev odstavimo in ga še izboljšamo. Ker je to vanilijev nadev, dodamo vanilijev sladkor, kristalni sladkor, postrgano sredico vanilijevega stroka (ta da najboljši okus), dolijemo vanilijevo aromo, premešamo.Zdaj že super diši.
Dolijemo smetano po občutku, toliko kot vidimo, da jo nadev potrebuje, uravnavamo pa z žlico ali dvema drobtin. Nadev naj bo podoben orehovemu, sicer se vam bo potica drobila. Primerno ga ohladimo na mlačno.

Testo razvaljamo v pravokotno obliko, pazimo da imamo tudi pravo dolžino za okrogli model in sicer 2 x premer pekača, ki ga merimo zgoraj.

Enakomerno premažemo z nadevom, le 2 cm roba pustimo praznega, ker ga bomo premazali z rahlo stepenim beljakom, da se bo testo pri zavijanju lepo sprejelo.

Pričnite zvijati tako, da testo malo potegnete in ga zafrknete preko nadeva. Svaljek spravite v model in ga takoj prepikajte do dna, da ne bo imela potica lukenj. Vzhajajte na dvakratno količino, to je 45 minut do 1 ure. Tik pred pečenjem jo premažite s stepenim jajcem ali samo z rahlo stepenim beljakom, ki vam je ostal pri testu.

Pecite v navadni pečici, ki ste jo prej ogreli na 180 stopinj, čas peke 50 do 55 minut.

NASVET: praznega vanilijevega stroka nikar ne zavrzite, dajte ga v škatlo s sladkorjem, ga boste prijetno odišavili - uporabite ta sladkor le za sladice, nikar pa ne sladkajte z njim kave, ker vam bo pokvaril okus.
In še to, veliko sprašujete zakaj potica poči ali ima luknje. En namig sem vam že napisala v receptu, torej vedno jo prepikajte.

Drugi je, da morate potico dovolj dolgo vzhajati, drugače kvas med peko išče prostor, posledica je počena potica. Tudi preveč vlažen nadev se vam kaj hitro maščuje, to velja za skutne nadeve, da para med peko išče prostor, tako nastanejo luknje v potici in odstopi skorja, pa tudi sesede se. Sesede se tudi, če ni dovolj pečena, moj nasvet pecite malo dlje.

Pri potratni potici pa velja, da je skutni nadev vedno v sredini.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Štafeta semen 2024 – povabilo k sodelovanju

Sodelujoči v vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenija –...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhinje: srčki za posebne priložnosti

Pridejo posebni trenutki: poroke, obhajila, birme, praz...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.