Recept za fižolovo mineštro s krompirjem in slanino
Fižolovo mineštro s krompirjem in slanino lahko pripravimo na več načinov. Danes bomo vse sestavine popražili, zalili z juho in za približno eno uro postavili v pečico. Skuhamo pa jo lahko kot klasično mineštro, tako, da se počasi kuha na štedilniku.
Mineštro pa lahko proti koncu kuhanja tudi pretlačimo, s tem, da polovico fižola prihranimo in ga kasneje vrnemo v že pretlačeni juho.
Recept za fižolovo mineštro s krompirjem in slanino:
1/2 kg fižola v zrnju
5 krompirjev
150 g mesnate slanine
1 korenček
1 čebula
2 stroka česna
1 l čiste zelenjavne ali piščančje juhe (lahko tudi slan krop z zelišči)
malo čilija
poper in sol
2 lovorova lista
ščepec suhega timijana
ščepec suhega majarona
1 žlica paradižnikove mezge
2 sveža paradižnika ali pločevinka paradižnika v kosih
1 žlica svinjske masti
Če bomo uporabili suh fižol v zrnju, ga prejšnji dan namočimo, naslednji dan ga zavremo in vodo nato odlijemo. Če pa bomo uporabili fižol v pločevinki, ga dobro oplaknemo in odcedimo.
Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo.
Korenček ostrgamo in narežemo na majhne koščke. Svež paradižnik za nekaj minut potopimo v vročo vodo, ga olupimo in odstranimo semena. Mesnato slanino narežemo na majhne kocke.
Zelenjavno jušno osnovo ali piščančjo juho zavremo. Če juhe nimamo, potem zavremo lite vode, dodamo sol, poper, čili, majaron, timijan in lovorov list. Voda z zelišči naj nekaj časa počasi vre in s to tekočino kasneje zalijemo mineštro.
Priprava fižolove mineštre
V večji ponvi segrejemo malo svinjske masti, dodamo narezano slanino in jo pražimo toliko časa, da malo porjavi. Če je slanina zelo mastna, potem svinjska mast ni potrebna.
Ko slanina malo porjavi, dodamo drobno sesekljano čebulo in strt česen.
Skupaj s slanino nekaj minut pražimo, nato dodamo narezan krompir. Premešamo in nekaj minut pražimo. še narezan korenček, nekaj minut pražimo, ter takoj dodamo paradižnik, lahko tudi malo paradižnikove mezge.
Dobro premešamo, dodamo timijan, majaron, čili, lovorov list, poper in sol. Vse skupaj nekaj minut dušimo, nato dodamo fižol, premešamo in zalijemo z juho ali vrelo vodo z zelišči.
Tako pripravljeno jed stresemo v keramični pekač s steklenim pokrovom in ga postavimo v ogreto pečico. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, mineštro počasi dušimo približno 40 minut, ali toliko časa, da je krompir mehak.
Če želimo, lahko posebej skuhamo testenine in jih dodamo v mineštro. V fižolovo mineštro se odlično poda tudi kuhana klobasa. Mineštro postrežemo kot samostojno jed, najboljša je s kosom sveže pečenega belega kruha.
Bograč
Bograč se mora kuhati po osnovnem receptu, običajno ga kuhamo v večjih količinah. Tokrat sem izbrala recept, kjer so količine prirejene manjšemu gospodinjstvu, kjer seveda ne kuhamo bograč na litre. Recepti za bograč se razlikujejo samo po količini mesa in krompirja, ter po dodanih začimbah.
Recept za bograč
25 dag svinjskega mesa
25 dag govedine
25 dag divjačine
40 dag čebule
2 stroka česna
1 žlica svinjske masti
2 sveži papriki
1 žlica paradižnikove mezge
lovor
feferon
sol in poper
timijan
50 dag krompirja
1 dl vina
rdeča paprika
Narezano čebulo na masti zarumenimo, dodamo na koščke narezano govedino, premešamo, zalijemo in počasi dušimo. Čez 20 minut dodamo narezano divjačino in čez 20 minut še svinjsko meso. Meso dodajamo postopoma zato, ker različno meso potrebuje različen čas da se zmehča.
Dodamo narezan oster feferon, papriko, začimbe, rdečo mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Čez 20 minut dodamo na krhlje narezan krompir, ki ga položimo na meso, ter počasi dušimo dalje.
Ko so vse sestavine kuhane, prilijemo vino in še enkrat prevremo. Po okusu dodamo sol in poper.
K bograču lahko ponudimo prekmurske perece ali prekmurske prestice.
Navadna kisla svinjska juha
Za navadno kislo juho uporabimo poljubno svinjsko meso, najboljše so seveda svinjske nogice ali deli glave.
50 dag svinjskega mesa; svinjske nogice, deli glave ali ostalo svinjsko meso
2 l vode
1/2 čebule
1 korenček
1 korenina peteršilja
lovorov list
vejica timijana
sol in poper
1 žlica moke
1 dl jabolčnega kisa
Svinjsko meso pristavimo skupaj s korenčkom, peteršiljem, lovorom, timijanom in na plošči popečeno prerezano čebulo. Ko je mehko mehko, juho precedimo, meso narežemo na koščke in vrnemo nazaj v juho.
Dodamo poper in sol, ter zgostimo s podmetom iz moke in kisa. Juho kuhamo še 10 minut, po okusu dodamo sol in poper. Kislo juho ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.