KAMILICA: pomirja živčni sistem, pomaga pri prehladu in gripi, spodbuja prebavo...

O ne, kamilica ni samo za otroke. Nežno, ne pomeni šibko. Kamilica ni samo nežna in mogočna, ampak izgleda tudi, da dela 1001 različno stvar…od pomirjanja živčnega sistema, sproščanja mišične napetosti, koristi pri simptomih prehlada in gripe, spodbuja prebavo in modulira vnetja. Bojda so ugotovili, da so kamilico uporabljali že v Paleolitiku, nekje 800.000 let nazaj.
Kamilica ima številne koristi za naše zdravje. (Foto: Freepik.com)
Kamilica ima številne koristi za naše zdravje. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Energetika

Kamilica vsebuje veliko aromatičnih eteričnih olj, kar pomeni, da bo delovala grelno, hkrati pa ima tudi močno grenko komponento (še posebej pri bolj dolgotrajnem namakanju), zaradi katere lahko hladi. Tako kamilico težko nekam ukalupimo in bodo različni načini priprave lahko delovali različno, prav tako pa je delovanje lahko različno od človeka do človeka in odvisno tudi od specifične situacije.

Recimo deluje grelno na prebavo, hkrati se jo lahko uporablja tudi kot relaksacijski diaforetik (ki hladi) in podpira procese pri vročini.

Kamilica za stres, tesnobo, nespečnost in razdražljivost

Kamilico že stoletja uporabljajo za pomirjanje živčnega sistema, tako pri otrocih, kot tudi pri odraslih. Ob pitju močnega kamiličnega čaja lahko začutimo, da se nam ramena sproščajo, dihanje se poglobi in celotno telo se sprosti.

Všeč mi je bil zapis, da se kamilico uporablja pri cvilečih otrocih in pri odraslih, ki se obnašajo kot cvileči otroci.

Deluje tudi sedativno, zato se jo lahko uporablja zvečer za spodbujanje spanja. Tukaj je doza ključnega pomena – več kot jo uporabiš, bolj globok bo učinek. Ker deluje sedativno jo v večjih dozah (kolikor je potrebno za sedativni učinek) ni priporočljivo uživati čez dan, če imamo še kakšne opravke.

Kamilica sodi med relaksacijske nervine, kar pomeni da zmanjša napetost v živčnem sistemu in pomaga telesu, da se bolj vklopi v parasimpatično delovanje živčnega sistema. Opravljenih je bilo tudi več kliničnih študij pri ljudeh z generalizirano tesnobnostno motnjo in/ali depresijo s spodbudnimi rezultati v primeru blage do zmerne tesnobe.

Kamilica za mišično napetost, krče in bolečino

Kamilica deluje sproščujoče tudi na mišice. Pomaga ne glede na to ali je mišična napetost povezana s stresom ali gre za »enostavno« mišično napetost, ki v končni fazi privede do bolečine.

Po lastnih izkušnjah se čudovito obnese tudi pri mišičnih bolečinah, ki pogosto spremljajo gripo in druge viroze.

Lahko pomaga pri resnih menstrualnih krčih in v eni študiji so pokazali, da se je po dveh mesecih jemanja pripravkov kamilice pri ženskah s predmenstrualnim sindromom (PMS), bolečina ob PMS zmanjšala enako, kot pri jemanju protibolečinskih tablet, s tem, da so imele ženske, ki so jemale kamilico manj čustvenih simptomov PMS.

Ugodno deluje tudi pri glavobolih, ki jih spremlja preveč napetosti v zgornjem delu hrbta in vratu (tenzijski glavoboli).

Prav tako pa so s študijo ugotovili, da nanašanje macerata kamilice (kamilica namočena v nosilno olje) izboljša simptome in funkcionalno stanje pri bolnikih s težjo obliko sindroma karpalnega kanala.

Za lajšanje mišične napetosti in bolečine kamilico lahko jemljemo kot čaj, tinkturo (kamilica namočena v alkohol) ali glicerit (kamilica namočena v glicerin). Lahko pa se uporablja tudi zunanje na prizadetih delih kot macerat, razdredčeno eterično olje ali kot mazilo.

Bolečine pogosto spremlja tudi čustvena stiska in v teh primerih je kamilica res super, saj deluje na več nivojih.

Foto: Freepik.com

Kamilica za simptome prehlada in gripe

Kamilica je lahko tudi odlična pomoč pri vročini, ki jo spremljajo bolečine in razbolelost. Med drugim je tudi precej pogosta, lahko »dobavljiva« oziroma jo imam pogosto doma na zalogi.

Kamilica na zniža temperature umetno, ampak sprošča napetost, ima relaksacijske diaforetične lastnosti in s tem »dovoli« vročini, da pobegne iz telesa skozi kožo. Pitje res močnega čaja ali uživanje tinkture pa deluje tudi sedativno in tako pomaga bolniku, da si lažje spočije.

Zaradi svojih antispazmodičnih lastnostih (sprošča krče), pa lahko pomaga tudi pri kašlju, dobra je v kombinaciji z vlažilnimi zelišči, kot sta npr. slez ali vijolica.

Kamilica za prebavo

Kamilični čaj je lahko okusna pijača po večerji in krasno vpliva na prebavo. Ima tako grenke kot aromatične lastnosti, ki podpirajo našo prebavo. Če imamo težave s prebavo, zaradi živčnih vzrokov, kot je tesnoba, napetost…je zopet kamilica prava izbira in nudi olajšanje na mnogih nivojih.

Ker kamilica tudi uravnava vnetja, je koristna pri plejadi vnetnih težav v črevesju. V študiji, kjer so raziskovali vpliv ingverja in kamilice na slabost in bruhanje pri bolnicah z rakom na dojki, ki so prejemale kemoterapijo, so ugotovili, da je kamilica prav tako učinkovita kot ingver pri preprečevanju bruhanja, rahlo manj pa pri preprečevanju občutka slabosti.

Zasledim poročila, da nekaterim kamilica ne ustreza na razdražen želodec. Sklepajo, da bi to lahko bilo povezano z možnostjo alergijske reakcije na kamilico (ki je sicer redka, a možna) in v tem primeru se uživanje kamilice odsvetuje.

Kamilica za uravnavanje vnetja

Za pomirjanje vnetnih procesov lahko kamilico uporabimo zunanje kot oblogo, kopel, macerat ali mazilo – npr. pri izpuščajih, opeklinah, tudi pri krvavečih dlesnih, vnetju ustne sluznice…

Ugotovili so celo, da je bila kamilica v obliki obkladkov bolj učinkovita od kreme s hidrokortizonom (kortikosteroidom) pri lajšanju srbeža in neprijetnega občutka pri bolnikih po operaciji stome (kirurško napravljena odprtina v trebušno votlino za izločanje urina in blata). Tistim, ki pa so prejemali kamilične obloge, pa so se rane tudi hitreje celile, imeli so manj bolečin in srbeža. Poleg tega pa uporaba kamilice tudi nima stranskih učinkov, po katerih so znani kortikosteroidi, kot je npr. tanjšanje kože. Ta študija nakazuje njeno uporabnost tudi pri drugih »kirurških« in ne-kirurških ranah.

Kamilica prav tako lajša vnetja sistemsko, kar so pokazali v študiji pri sladkornih bolnikih. Bolniki, ki so pili kamilični čaj 3 g, 3 x na dan takoj po obrokih (skupno 9 g na dan) so imeli po 8 tednih študije boljšo kontrolo sladkorja in povečano antioksidativno kapaciteto (posledično manj vnetnih procesov)

Kamilica za otroke

Eni meni ljuba zeliščarka pravi…«če bi morala izbrati eno samo zelišče za otroke, bi bila to kamilica«. Pomirja živčni sistem, podpira telo med prehladom in gripo in ima prijeten okus.

Pogosto se jo uporablja skupaj s komarčkom pri trebušnih kolikah/krčih pri dojenčkih, kot tudi pri blaženju bolečine in nelagodnosti pri izraščanju zob. Pokazali so tudi, da kamilica skupaj s pektinom pomaga zaustavljati akutno drisko pri otrocih, starimi med 6 mesecev in 6 let.

Zunanje se lahko uporablja pri vnetjih oči (ti. »pink eye«).

Foto: Freepik.com

Uporaba

Kamilico se lahko uporablja na veliko različnih načinov.

Lahko pripravimo blag čaj za podporo prebavi, za močnejše, protivnetne in predvsem sedativne učinke pa je potrebno pripraviti močan čaj: 1-2 zvrhani jedilni žlici cvetov kamilice prelijemo s skodelico (250 -300 ml) vrele vode in pustimo pokrito 20 minut. Ta čaj ni ravno prijeten, ker je precej grenek, ampak je pa idealen za sproščanje mišične napetosti, pomirjanje aktivne tesnobe in spodbujanje spanja. Kamilica je rahlo diuretična, zato ni priporočljivo takega časa piti direktno pred spanjem.

Kamilica se lahko uporablja tudi kot tinktura, nadvse primerna npr. na potovanjih oz. ko smo zdoma ali pa za uporabo zvečer, ko ni priporočljivo piti prevelikih količin tekočine. Uživanje kamilice zvečer lahko pomaga pri nespečnosti, bolečini ali nočnemu spazmodičnemu kašlju.

Kamilica se lahko uporablja tudi kot hrana, lahko se naredi sirup ali pa npr. sladoledne lučke.

Zunanje se kamilica lahko uporablja kot macerat, obloga, mazilo, kot kopel ali kot razredčeno eterično olje.

Doziranje:
• Čaj: 1 do 9 g (1 čajna žlička do 5 jedilnih žlic) na dan
• Tinktura iz posušenih cvetov: 1:5, 40% alkohol, 3-6 ml, 3x na dan

Previdnostni ukrepi
Nekaj malega ljudi je alergičnih ali občutljivih na rastline iz družine Nebinovke (Asteracea). Ti naj se kamilici izogibajo jo uporabljajo previdno.

Članek je informativen narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka.

Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.

"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Kamilica Zdravilna zelišča
Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

4 živila, ki pomagajo znižati visok krvni tlak

Nekatera živila vsebujejo snevi, ki še posebno blagodej...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.