Za pripravo 4 mini tortic potrebujemo:
Za biskvit:
120g kamutove moke*, 40g grenkega kakava v prahu*, 60g kokosovega olja*, 4 žlice kokosovega sladkorja* ali po okusu, 200ml rastlinskega nesladkanega mleka*(sama sem uporabila doma narejeno kokosovo mleko*), 2 žlički pecilnega praška* brez aluminija
Jagodni preliv:
200g zamrznjenih jagod*(lahko tudi svežih)
1 žlička kokosovega sladkorja*
¼ žličke cimeta*
Bananina krema:
1 banana*, 5ml sveže iztisnjenega limoninega soka*
1 banana* za okras.
* sestavine so iz ekološke pridelave.
Najprej ogrejemo pečic na 200°C. Pripravimo modelčke za tortice. Najprimernejši so modelčki za mini pite, če teh nimate pa vzemite manjši model za biskvit. Robove in dno premažite s kokosovim oljem, tako bo biskvit lažje odstopil od robov, ko bo pečen.
V posodi zmešajte vse suhe sestavine(kamutovo moko, kakav v prahu, kokosov sladkor in pecilni prašek). Nato dodajte, kokosovo olje(ni ga potrebno stopiti, naj bo pa na sobni temperaturi), Premešajte z žlico, da dobite grudasto zmes in nato počasi prilivajte rastlinsko mleko, dokler masa ne bo primerne teksture. Ne sme biti presuha, tekoča pa tudi ne. Z žlico jo predevamo zmes v modelčke, ne čisto do vrha. Postavimo jih v pečico in pečemo približno 15 minut.
Med tem pripravimo bananino kremo in jagodni preliv.
Eno banano z limoninim sokom zmeljemo v sekljalniku, da dobimo gladko zmes. Postavimo na stran.
Jagode na hitro pogrejemo, le toliko, da jih lahko s paličnim mešalnikom zmeljemo. Dodamo kokosov sladkor in cimet in premešamo preliv. Lahko zmeljemo bolj na grobo, da še ostane kak košček.
Ko so tortice pečene, jih vzamemo iz pečice in pustimo da se na pol ohladijo. Potem jih previdno stresemo iz modelčkov.
Postavimo jih na krožnik. 1 banano narežemo na koščke in ji enakomerno razdelimo po vsaki tortici, premažemo z bananino kremo in prelijemo z jagodnim prelivom. Vse skupaj postavimo v hladilnik, da se lepo ohladi, ali pa si tortice kar takoj postrežemo.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta Ali ste vedeli? Kamutova moka je bogata z magnezijem in cinkom, beljakovinami in vlakninami . Cink je dobrodošel pri krepitvi imunskega sistema, magnezij pa je pomemben za naše kosti. Poleg tega pa je kamut tudi vir vlaknin, ki pomagajo naši prebavi in s tem tudi krepitvi imunskega sistema. Nesladkani presni kakav v prahu je naravni antioksidant, ki ščiti in varuje naše celice. Kokosovo olje vsebuje lavrinsko kislino, ki je dobrodošla pri zatiranju bakterij, virusov in je v pomoč pri preprečevanju okužb. Jagode so naravni antioksidant, vsebujejo pa tudi vitamin C, ki je naravni spodbujevalec imunskega sistema. Banane so bogate z vitamini in minerali kot so kalij, kalcij, mangan, magnezij, železo, folata, niacin, riboflavin, in B6, kar je vsekakor dobro za delovanje našega telesa. Kot vsako stvar pa je vse sestavine potrebno uživati v zmernih količinah.
Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.
Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.