Sestavine:
1/4 l mleka
sol po okusu
10 dkg masla
15 dkg ostre moke
4 jajca
*za zabelo:
1 - 2 žlici masla
1 žlica krušnih drobtin
Izdelava:
Mleko solite, dodajte maslo in zavrite.
V to vsipajte ostro moko, odstavite in dobro premešajte v gladko maso, da se loči od posode in žlice.
Maso ohladite na rahlo mlačno.
Vanjo postopoma dodajajte eno po eno jajce in miksajte z električnim mikserjem, zopet v gladko jajčno maso.
Zajemajte z žlico in polagajte v vrelo primerno slano vodo (posoda mora biti večja, ker med kuhanjem zelo lepo narastejo (z žlice jih ne spravljajte na silo, žlico le položite celo v vrelo vodo in jo nagnite ter nekaj sekund tako držite, nato kar pogumno z njo dvakrat ali trikrat potrkajte po dnu in žličnik bo sam zdrsnil z nje).
Kuhajte 15 minut pokrite pri zmernem vrenju, na polovici časa jih obrnite.
Zabelite z drobtinami , prepraženimi na maslu.
Dobra in nasitna jed, poda se k solati ali kot priloga h kakšni zelenjavni enolončnici, mesu.
Če pa jih zajemate s čajno žličko in zakuhate v govejo juho, so več kot odličen rahel in okusen jušni vložek.
Dobili boste 16 - 20 rahlih puter žličnikov (velikih).
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.