Zanjo boste potrebovali:
1/2 kg fižola
15 dkg mesnate hamburške slanine (ali domače prekajeno meso)
2 žlici maščobe (olje, mast ...)
1 večjo čebulo
2 večja rdeča korenčka
3 - 4 zrna (stroke) česna
1 polno žlico moke
1 ravno čajno žličko rdeče mlete paprike
1 žlico paradižnikove mezge (v sezoni jo lahko nadomestijo 4 zreli paradižniki, lahko pa tudi konzerva pelatov)
2 lovorjeva lista
večji ščep majarona
10 dkg testenin (1 pest)
sol
sveže mleti poper
*sveže nasekljan petršilj
*po vaši želji lahko dodate tudi šetraj, baziliko ali rožmarin
Priprava:
Fižol namočite prejšnji večer, da se vam bo hitreje skuhal.
Pred kuhanjem vodo odlijte in nalijte novo. Fižol skuhajte, priporočam, da ga solite tik pred koncem kuhanja, saj sol upočasni proces kuhanja fižola.
Na maščobi skupaj pražite nakockano čebulo, na večje kocke narezano hamburško slanino in kolobarčke ali kocke korenčka, to je približno 10 minut.Dodajte lovorjev list, majaron, narezan česen, ko le ta zadiši, poprašite z moko in potrosite z mleto papriko, dodajte mezgo (paradižnik ali pelate) in zalijte, najbolje kar s fižolovko (lahko tudi z vodo ali jušno osnovo), vse kuhajte toliko časa, da se korenček zmehča (približno 10 minut), nato dodajte kuhan in odcejen fižol in pest testenin, solite poprajte in kuhajte še toliko, da so testenine kuhane. Pašta mora vsebovati toliko tekočine, da so sestavine vsaj dva prsta prekrite z njo.
Za lepši izgled pri postrežbi poskrbite z nasekljanim petršiljem.
Predlog: Skupaj s fižolom lahko kuhate kos prekajenega mesa.
1/4 fižola lahko pretlačite in ga tako dodate jedi pred koncem kuhanja.
Testenine lahko skuhate ločeno in odcejene vmešate v izgotovljeno enolončnico.
Nasvet: Čebulo vedno nasekljajte tik preden jo rabite, ker na zraku oksidira in po kuhinji se vam bodo širile neprijetne vonjave.
Pri korenčku se dragoceni A vitamin sprosti šele tedaj, ko se korenček med termično obdelavo veže z maščobo.
Drobni česnovi stroki so najpogosteje ostrejšega okusa.
Kuhalnico s katero mešate jed med kuhanjem, nikoli ne puščajte v hrani, ker z njo mešamo več jedi, ki se jih kuhalnica navzame, saj tako lahko pokvari okus katere od jedi.
Fižol povzroča vetrove, še posebej takrat, ko ni dovolj kuhan.
Zdaj pa bežite fižol namočiti, če mislite jutri jesti pašto.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.