KUHALNICA: Domače, domače!

Preprosto, okusno, nasitno, domače, za vse okuse, poceni, enostavno in hitro narejeno. Takšno bo današnje kosilo: fižolova juha, skutini slivovi cmoki in jabolčni kompot. Se boste priprave lotili tudi vi?
Fižolova juha, slivovi skutni cmoki in kompot. (foto: P.L.)
Fižolova juha, slivovi skutni cmoki in kompot. (foto: P.L.)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nekoč ni bilo nič posebnega, danes pa je že redkost kosilo, kuhano iz domačih sestavin. Redkost je še kosilo, kuhano doma. Če v velikem mestu poveš, da vsak dan kuhaš, si pa že malo čuden, za nekatere pa občudovanja vreden. Če kuhaš kosilo, kar je bilo nekoč nekaj povsem samoumevnega.

Hočeš ali nočeš – moraš, če je družina lačna!

Fižol sem v vodi namočila že včeraj. Kuhal se je dopoldan. Tudi kompot sem naredila že zgodaj, to pa zato, da je potem ves dan prijetno dišalo po stanovanju. Kaj je boljšega kot dober in zdrav napitek, pa še dišeče stanovanje!

Domača jabolka sem narezala na krhlje, dodala četrt žličke cimeta, nekaj klinčkov, kuhala v vodi dobrih pet minut. Ko se je kompot nekoliko ohladil, sem ga precedila v stekleni vrč, dodala dve žlici domačega medu in dobro premešala. Hladnemu lahko dodate tudi limonin sok.

Cmoke sem naredila iz skute, enega jajca, moke in sliv. Skuto sem zmešala z jajcem, dodala moko, toliko, da se ni testo več prijemalo prstov. Pravilno bi bilo, da bi počivalo pol ure v hladilniku, a naše kosilo se je mudilo. Naredila sem cmoke, v vsakega dala po eno domačo slivo. Te imamo zamrznjene v hladilni omari prav v ta namen.

Fižolova juha je nastala iz kuhanega in pretlačenega fižola, dodala sem še žličko doma pripravljene jušne kocke. To sem naredila letos samo iz mletega domačega česna in peteršilja ter soli. Tudi nekaj paradižnika iz tube sem stisnila vanjo. To navado sem pobrala še po stari mami. In kadar je po nesreči pustila paradižnik v tubi na pultu, sem takoj izkoristila priložnost, odvila pokrovček in si ga stisnila nekaj v usta. Stara mama pa se je jezila, da to ni zdravo. Ona je v fižolovo juho dodala domače rezance, ki jih je naredila sama, jaz pa dodam nekaj makaronov polžkov.

Preprosto, okusno in domače. Domači so okusi, vonj, ki se širi po stanovanju ob kuhanju takšnega kosila, pa spominja na staro mamo, na nekoč, ko je bilo kuhanje nekaj povsem samoumevnega in vsako kosilo domače.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.