KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, koleraba, pastinak, korenček in rdeča pesa) so odlični, če jih hrustljavo zapečemo v pečici. Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava je prava pisana poslastica. Lahko je priloga h glavni jedi. Pri nas je običajno kar glavna jed, poleg katere postrežem še kakšno fino solato.
Hrustljavo zapečena gomoljna zelena (foto: OblizniPrste.si)
Hrustljavo zapečena gomoljna zelena (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava – sestavine:
(za 4 osebe kot priloga, za 2 osebi kot glavna jed)
200 g gomolja zelene
250 g podzemne (rumene) kolerabe
350 g korenja
300 g pastinaka
150 g rdeče pese
350 g krompirja
sol
olje
1 čajna žlička suhega timijana
1 čajna žlička suhega rožmarina

Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava – priprava:
Zelenjavo olupimo in narežemo na večje podolgovate kose in jih damo v skledo. Rdečo peso pripravimo v posebni skledi, drugače se bo vsa zelenjava obarvala rdeče. Zelenjavo posolimo s poljubno količino soli, prelijemo z oljem, potrosimo s timijanom in suhim rožmarinom in premešamo z rokami. Enako storimo z rdečo peso, ki smo jo dali v posebno skledo.

Zelenjavo razporedimo po pekaču v eno plast, da se bo lepo zapekla. Če je zelenjave več kot za en pekač, raje uporabimo dva pekača. Zelenjave nikakor ne nadevamo eno čez drugo, ker se ne bo lepo hrustljavo zapekla. Rdečo peso damo v en kot pekača, ločeno od ostale zelenjave.

Pečico (navadna) segrejemo na 200°C. Zelenjavo pečemo v predhodno ogreti pečici 45 minut. Postrežemo jo takoj.

Nasvet
Količino različne gomoljne zelenjave lahko izberete čisto poljubno, skupna količina za 4 priloge pa naj bo vsaj 1,2 kg oz. raje še več, ker bodo zagotovo zahteve za repete.

Uživajte v okusih!

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.