Sestavine:
1 kocka kvasa Fala
5 dl vode
64 dag bele moke
15 dag ržene moke
16 dag kislega testa
3 žlice ovsenih kosmičev
3 žlice olja
3 male žličke soli
1 mala žlička sladkorja
Priprava:
Kvas Fala in sladkor raztopimo v polovici tople vode. V posodo odmerimo sol, presejano belo in rženo moko, kislo testo, preostanek vode in zamesimo testo. Med mešanjem postopno dodajamo olje. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko začne testo odstopati od posode, dodamo ovsene kosmiče in mešamo še toliko, da se enakomerno razporedijo po testu. Posodo pokrijemo in damo testo čez noč počivati na hladno. Kljub nizki temperaturi bo testo zjutraj narastlo.
Vzhajano testo stresemo na pult in ga dobro pregnetemo, da s tem okrepimo glutenske vezi in obenem oblikujemo hlebec. Hlebec položimo na pomokano krpo v pehar, obrnjenega z gladko stranjo na dnu peharja, ga pokrijemo in ga damo na toplo vzhajati. Ker je testo hladno, bo vzhajal nekoliko dlje kot običajno.
Preden je hlebec vzhajal, postavimo posodo s pokrovom v pečico in jo segrejemo na 250 °C. Vročo posodo vzamemo iz pečice, jo previdno odkrijemo, da nas ne opeče vroč zrak in vzhajan hlebec obrnemo v vročo posodo. Z ostrim nožem zarežemo poljuben vzorec, posodo pokrijemo in postavimo nazaj v vročo pečico.
Kruh pečemo 40 minut pri 250 °C, nato ga vzamemo iz pečice, posodo odkrijemo in damo kruh nazaj v pečico brez pokrovke. Temperaturo zmanjšamo na 175 °C in pečemo kruh še približno dvajset minut, da se lepo obarva.
Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz posode, položimo na mrežo in pokrijemo s krpo, da se lepo ohladi.