KUHALNICA: Nauki jutranjega sprehoda

Slovenci imamo na desetine revij o zdravi prehrani, ki tekne želodcu, vsi vemo, kakšna mora biti zdrava prehrana, a imamo kljub temu najraje prav hrano, ki »obleži« v želodcu.
Domača zelenjava ali dunajski zrezek? (foto: Milena Miklavčič)
Domača zelenjava ali dunajski zrezek? (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!

Četudi je bilo jutro megleno, me je ''potegnilo'' na pot proti Javorču, priznam pa, da sem se na sredi obrnila tudi zato, ker so bili žepi polni lisičk, pa se mi jih je zdelo škoda, da bi se 'speštali'.

Vmes se je zgodilo naključno srečanje, beseda je dala besedo in gospa je začela tarnati o 'težkem' želodcu, ki ga je 'fasala' na včerajšnji ohceti.

''Večerja je bila za 'vola ubit'. Pohanci so viseli čez krožnik, delali pa so družbo kremenateljcu, praženemu krompirju, štruklju in žlički zelenjave iz konzerve. Zraven je bila, seveda, tudi solata. Četudi je bilo gostišče, kjer je bilo slavje, 'domače', je bila hrana 'trgovinska'. Potem so sledile še slaščice, obilo potresene z raznobarvnimi 'cukrčki', na pogled zelo lepi, okus pa so imeli po posladkanem žaganju. Zraven mene je sedela ženska s potrojeno težo, zapomnila sem se jo po tem, da vse do dveh, ko sva z možem šla domov, ni zaprla ust. Če ni jedla, je govorila,'' je med drugim potarnala sogovornica.

Ko sem se vračala, sem o njenih besedah obilo razmišljala.
Slovenci imamo na desetine revij o zdravi prehrani, na internetu obstaja več tisoč strani, kjer pišemo o hrani, ki tekne želodcu, pa ga obenem tudi boža in ljubkuje
Kljub temu se tudi meni dogaja, da pa se po - tudi podeželskih gostilnah, kar je še najbolj žalostno - dobi v glavnem pohance & ostalo, 'tipično' slovensko. Od bureka do pizze.
Če pa se človek slučajno 'zmoti' in naroči nekaj 'lahkega', natakar prinese na krožniku (vseeno, je to Prekmurje, obala ali kje drugje po Sloveniji) trgovinske sojine polpete, korenje, grah, fižol iz konzerve, pa morda še kakšen žvečilni gumi v obliki cenenega, na razprodaji kupljenega njoka. Brrr ...

Nekoč sem bila (po službeni dolžnosti) na neki predstavitvi lokalno pridelane hrane.
Ko je bilo le-te konec, se oglasi ena matrona:''Od te zelenjave, o kateri smo govorili vse dopoldne, sem postala pošteno lačna in upam, da bo za kosilo kaj konkretnega.''
In je tudi bilo.
Žal.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.