KUHALNICA: Zimska jed

Včasih je bila marsikje kisla repa na jedilniku vsaj dvakrat tedensko. Repa je ne le nasitila, temveč tudi prečistila prebavo. Spominjam se, da jo je mama skuhala ob torkih, potem smo jo jedli še v sredo, včasih tudi v četrtek. Ne pomnim, da bi se pregrešila in za zraven pripravila kaj ''mesnatega'', morda krvavico- v zimskem času, ko se je klalo.
Kisla repa (Foto: Milena Miklavčič)
Kisla repa (Foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Komaj smo čakali, da je spekla ocvirkovco. Vedeli smo, da bodo po repi sledile palačinke in zato smo z veseljem pospravili vse, kar nam je naložila na krožnik.

Danes mi za zraven ''potegnejo'' polpeti. Nasploh so mi polpeti zelo ljubi, saj so poceni. Za šest ljudi zadošča približno 20 dkg govejega mesa, kar znese manj kot tri evre. V skledo vržem še star kruh, ki ga že prejšnji večer namočim v mleku, zjutraj pa potem le ožamem. Dodam še jajce, velikoooo česna, na vrtu se še zmeraj najde peteršilj, imam še nekaj rukole, sesekljam tudi nekaj listov motovilca. Solim. ''Šparam'' pri moki, zato raje dodam ovsene kosmiče. Pečem v pečici pri cca 180 stopinj Celzija, da imam z njimi manj dela.

Repo naredim klasično: posebej skuham olupljen krompir, posebej repo. Ko je kuhano, pretlačim krompir, odlijem polovico vode pri repi. Posebej prepražim najmanj eno debelo čebulo, več strokov česna in to na ocvirkih. Vse skupaj zmečem v en lonec, pokuham dve do tri minute ...

Naslednji dan repi dodajte fižol, pa pričarate novo jed - joto.

Lahko pa tudi proseno kašo - in bo spet drugačen okus.

Nihče vam ne brani,. Če se malo poigrate z okusi, da ne bo tri dni eno in isto na krožniku. Čeprav, pri nas kdaj še zmeraj je, pa se moj želodec ne pritožuje.

Če sem dobre volje in če je zmanjkalo časa za ocvirkovco, naredim krompirjeve svaljke. Trem olupljenim, skuhanim krompirjem dodam dve žlici puste skute, jajce, sol, za majhno žličko masla, lahko tudi (namesto masla) žličko olivnega olja. Pregnetem skupaj z ostro moko! Svaljke kuham približno 20 minut, nakar jih stresem na cedilo, dam pod mrzlo tekočo vodo, odcedim. Na maslu za sekundo prepražim drobtine. Vanje stresem svaljke.

Maso za palačinke naredim že zjutraj. Klasično: lonček donata, lonček mleka, ščepec soli, jajce, polovička vanili sladkorja, žlica olivnega olja. Ker je zmeraj pri roki kakšno jabolko, ki ga je zaradi nakazane gnilobe treba obrezati, ''zdrave dele'' naribam in stresem v maso za palačinke, kar pa ostane, narežem krhlje in skuham kompot. Masi za palačinke počasi dodajam moko. Zmiksam. Nakar masa počiva.

Kosilo za šest oseb stane približno šest evrov. Čas priprave: približno ena ura.
 
»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.