KUHALNICA: Zimska jed

Včasih je bila marsikje kisla repa na jedilniku vsaj dvakrat tedensko. Repa je ne le nasitila, temveč tudi prečistila prebavo. Spominjam se, da jo je mama skuhala ob torkih, potem smo jo jedli še v sredo, včasih tudi v četrtek. Ne pomnim, da bi se pregrešila in za zraven pripravila kaj ''mesnatega'', morda krvavico- v zimskem času, ko se je klalo.
Kisla repa (Foto: Milena Miklavčič)
Kisla repa (Foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Komaj smo čakali, da je spekla ocvirkovco. Vedeli smo, da bodo po repi sledile palačinke in zato smo z veseljem pospravili vse, kar nam je naložila na krožnik.

Danes mi za zraven ''potegnejo'' polpeti. Nasploh so mi polpeti zelo ljubi, saj so poceni. Za šest ljudi zadošča približno 20 dkg govejega mesa, kar znese manj kot tri evre. V skledo vržem še star kruh, ki ga že prejšnji večer namočim v mleku, zjutraj pa potem le ožamem. Dodam še jajce, velikoooo česna, na vrtu se še zmeraj najde peteršilj, imam še nekaj rukole, sesekljam tudi nekaj listov motovilca. Solim. ''Šparam'' pri moki, zato raje dodam ovsene kosmiče. Pečem v pečici pri cca 180 stopinj Celzija, da imam z njimi manj dela.

Repo naredim klasično: posebej skuham olupljen krompir, posebej repo. Ko je kuhano, pretlačim krompir, odlijem polovico vode pri repi. Posebej prepražim najmanj eno debelo čebulo, več strokov česna in to na ocvirkih. Vse skupaj zmečem v en lonec, pokuham dve do tri minute ...

Naslednji dan repi dodajte fižol, pa pričarate novo jed - joto.

Lahko pa tudi proseno kašo - in bo spet drugačen okus.

Nihče vam ne brani,. Če se malo poigrate z okusi, da ne bo tri dni eno in isto na krožniku. Čeprav, pri nas kdaj še zmeraj je, pa se moj želodec ne pritožuje.

Če sem dobre volje in če je zmanjkalo časa za ocvirkovco, naredim krompirjeve svaljke. Trem olupljenim, skuhanim krompirjem dodam dve žlici puste skute, jajce, sol, za majhno žličko masla, lahko tudi (namesto masla) žličko olivnega olja. Pregnetem skupaj z ostro moko! Svaljke kuham približno 20 minut, nakar jih stresem na cedilo, dam pod mrzlo tekočo vodo, odcedim. Na maslu za sekundo prepražim drobtine. Vanje stresem svaljke.

Maso za palačinke naredim že zjutraj. Klasično: lonček donata, lonček mleka, ščepec soli, jajce, polovička vanili sladkorja, žlica olivnega olja. Ker je zmeraj pri roki kakšno jabolko, ki ga je zaradi nakazane gnilobe treba obrezati, ''zdrave dele'' naribam in stresem v maso za palačinke, kar pa ostane, narežem krhlje in skuham kompot. Masi za palačinke počasi dodajam moko. Zmiksam. Nakar masa počiva.

Kosilo za šest oseb stane približno šest evrov. Čas priprave: približno ena ura.
 
»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

Katera dieta je najbolj učinkovita in zdrava (po oceni strokovnjakov)?

Spoznajte dieto, ki ji prehranski strokovnjaki in zdrav...

IZ JOŽIČINE KUHINJE: Riževa solata

Jožica je tokrat pripravila recept za odlično brezmesno...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.